Intermón Oxfam porta a Manresa l'exposició "Fiscalitat injusta = desigualtat extrema" que posa l'èmfasi en la importància de les reformes fiscals per millorar la progressivitat i l'equitat dels estats, de manera que els governs garanteixin que la càrrega fiscal es distribueixi de forma justa, i que paguin més els qui més tenen.

Es presenten les diferents alternatives que poden revertir la desigualtat i s'incideix en la necessitat d'una reforma del sistema fiscal internacional que posi fi a les incoherències i buits legals entre legislacions nacionals. L'evasió i l'elusió fiscal de les multinacionals i dels més rics suposen pèrdues potencials de centenars de milers de milions de dòlars que s'escapen de les arques públiques a tot el món, minant la capacitat d'actuar a través de pressupostos nacionals enfocats cap a una major inversió social.

La mostra, que està organitzada per l'Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de Solidaritat amb el suport de la Diputació de Barcelona i d'Intermón Oxfam, es pot visitar fins al 14 de maig a la Biblioteca del Casino en l'horari habitual i del 23 de maig al 9 de juny a l'UPC (exceptuant els dies 26 i 27 de maig).

També es podrà veure el 28 de maig durant tot el matí a la plaça Sant Domènec en el marc de la primera mostra d'economia social i solidària del Bages, on a les 12.30 h, l'economista i activista Arcadi Oliveres analitzarà les conseqüències que tindrà TTIP, un acord de comerç i inversió que s'està negociant de manera secreta entre Europa i Estats Units.

Intermón Oxfam

És una entitat que considera la desigualtat la principal barrera en la lluita contra la pobresa al món. Fa més de 50 anys que aborda aquest tema i que treballa de la mà de les comunitats més pobres i vulnerables, en països que han passat per crisis similars, on es van adoptar mesures semblants a les quals s'imposen a Europa.

De Ghana a Alemanya, de Sud-àfrica a Espanya, l'escletxa entre rics i pobres és cada vegada més gran. Les societats més desiguals són societats en les quals augmenta la violència i la criminalitat. La desigualtat extrema corroeix els fonaments democràtics i soscava el creixement econòmic.

També exacerba la bretxa entre homes i dones i condueix a societats menys cohesionades en les quals es redueix la mobilitat social de tal forma que, generació rere generació, moltes famílies continuen sumides en la pobresa mentre unes altres gaudeixen de posicions privilegiades.

Per la seva banda, a Manresa el Consell Municipal de Solidaritat treballa per visibilitzar les causes que generen les desigualtats i la pobresa i generar i donar a conèixer alternatives des de la societat civil organitzada.