Aquest divendres, 13 de maig, l´exposició itinerant "Torras i Bages i els artistes" farà parada a l´Espai 7 del Centre Cultural El Casino. L´acte inaugural comptarà amb la presència de l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova; el professor d´història de la Universitat Internacional de Catalunya i un dels autors del llibre "Torras i Bages. Home de l´eternitat", Xavier Baró; i Mn Gasol.

La vetllada començarà a les 19 h amb la conferència "Torras i Bages, la cultura i l´art", a càrrec de Xavier Baró. Posteriorment, a les 20.15 h, s´inaugurarà la mostra que es podrà visitar fins al 29 de maig i s´emmarca dins el projecte Episcopus del Bisbat de Vic que enguany commemora els 100 anys de la mort del venerable Torras i Bages.

Exposició itinerant "Torras i Bages i els artistes"

Es tracta d´una exposició divulgativa de la personalitat de Josep Torras i Bages (1846- 1916). Consta d´una selecció d´entre els 58 dibuixos que diversos artistes, membres del Cercle Artístic de Sant Lluc, regalaren al bisbe Josep Torras i Bages, el dia del seu sant, l´any 1898 i que conformen un àlbum de gran valor que avui forma part de les importantíssimes col·leccions d´art que aplega el Museu Episcopal de Vic.

Aquesta exposició vol posar de manifest la gran aportació que va fer el bisbe Torras i Bages al món de l´art que el descriu com a un home amb una gran sensibilitat envers la producció artística i cultural que conformen la identitat d´un país. Profundes conviccions com el seny, la llengua i pensament catalans, el convertiren, en el seu moment, en un dels principals impulsors de la Renaixença catalana.

L´exposició s´estructura a partir de 2 capítols bàsics

Torras i Bages: Bisbe de Vic, autor prolífic de llibres, escrits pastorals i publicacions amb un prestigi que ultrapassa la diòcesi vigatana, amb una enorme influència entre els intel·lectuals i polítics de l´època, i durant tot el segle XX.

L´art i els artistes: En la seva etapa apostòlica i cultural, va ser consiliari del Cercle Artístic de Sant Lluc

Entre les peces més rellevants destaquen: la carta pastoral "Espòs de Sang", cartes i llibres escrits per Torras i Bages, el bàcul del bisbe (disseny de Llimona), 28 dibuixos que els artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc regalaren a Torras i Bages, vídeo amb imatges de les pintures de Sert a la Catedral de Vic, entre d´altres.

En paral·lel a aquesta exposició itinerant també hi ha una exposició permanent "Torras i Bages. Home de l´eternitat" al deambulatori de la Catedral de Vic.