Un article publicat a la revista Scientific Reports, de la mateixa editorial de Nature, alerta d´una extensa acumulació de contaminants orgànics a la vegetació arreu del planeta. L´article ha recollit, analitzat i comparat les dades de 79 estudis sobre aquesta matèria publicats entre 1979 i 2015, més de la meitat dels quals incloïen resultats d´àrees rurals i remotes.

El treball l´ha elaborat la doctora en Biologia i professora de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya Mireia Bartrons, juntament amb Jordi Catalan i Josep Peñuelas, ambdós investigadors membres del CREAF, el centre públic de recerca en ecologia terrestre i anàlisi del territori que genera coneixement i metodologies per a la conservació, la gestió i l´adaptació del medi natural al canvi global.

Sota el títol de Tendències espacials i temporals dels contaminants orgànics a la vegetació a àrees remotes i rurals, l´article se centra principalment en l´estudi de dos grups de compostos: els anomenant contaminants orgànics persistents (COP) i els hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP). Es tracta de productes molt utilitzats, actualment o en un passat recent, en l´agricultura, la indústria i en aplicacions domèstiques, que s´emeten a l´atmosfera. Les plantes els concentren, i en conseqüència aquests contaminants també passen als animals que s´alimenten de plantes, incloent-nos als humans.

Pot afavorir el càncer

A l´article els investigadors alerten que l´exposició humana recurrent a altes concentracions d´aquests contaminants, sigui a través del medi ambient o de les matèries primeres alimentàries que s´ingereixen, pot afavorir el desenvolupament de trastorns endocrins, alteracions en el desenvolupament neurològic i al sistema immunitari i càncer.

L´estudi també conclou que malgrat les mesures legislatives impulsades arreu per governs i autoritats, la concentració de contaminants orgànics segueix essent important a la majoria de continents i fins i tot augmenta en alguns punts, incloses incloses zones rurals i remotes, mentre que a d´altres llocs s´ha frenat, però no s´ha reduït.

Els resultats varien en funció del lloc, dels contaminants i del tipus de planta analitzats en cada cas, però la tendència general és d´una acumulació de contaminants tòxics a la majoria d´ecosistemes difícil de mitigar en un futur proper si es manté la legislació vigent.

Mireia Bartrons està especialitzada en l´estudi de xarxes tròfiques terrestres i aquàtiques i forma part del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària (Centre BETA) de la UVic-UCC, on participa al grup d´estudis d´ecologia aquàtica. Fins l´any passat va formar part de la Unitat d´Ecologia Global del CREAF, un grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya que se centra a estudiar els efectes dels canvis globals sobre els ecosistemes terrestres i, en general, els canvis ambientals produïts per l´activitat humana.