La UVic-UCC participa en un estudi sobre l'acumulació de contaminants a la vegetació

Les concentracions elevades d´aquests contaminants a les plantes i als animals que se les mengen poden afavorir el càncer

11.05.2016 | 20:32

Un article publicat a la revista Scientific Reports, de la mateixa editorial de Nature, alerta d´una extensa acumulació de contaminants orgànics a la vegetació arreu del planeta. L´article ha recollit, analitzat i comparat les dades de 79 estudis sobre aquesta matèria publicats entre 1979 i 2015, més de la meitat dels quals incloïen resultats d´àrees rurals i remotes.

El treball l´ha elaborat la doctora en Biologia i professora de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya Mireia Bartrons, juntament amb Jordi Catalan i Josep Peñuelas, ambdós investigadors membres del CREAF, el centre públic de recerca en ecologia terrestre i anàlisi del territori que genera coneixement i metodologies per a la conservació, la gestió i l´adaptació del medi natural al canvi global.

Sota el títol de Tendències espacials i temporals dels contaminants orgànics a la vegetació a àrees remotes i rurals, l´article se centra principalment en l´estudi de dos grups de compostos: els anomenant contaminants orgànics persistents (COP) i els hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP). Es tracta de productes molt utilitzats, actualment o en un passat recent, en l´agricultura, la indústria i en aplicacions domèstiques, que s´emeten a l´atmosfera. Les plantes els concentren, i en conseqüència aquests contaminants també passen als animals que s´alimenten de plantes, incloent-nos als humans.

Pot afavorir el càncer
A l´article els investigadors alerten que l´exposició humana recurrent a altes concentracions d´aquests contaminants, sigui a través del medi ambient o de les matèries primeres alimentàries que s´ingereixen, pot afavorir el desenvolupament de trastorns endocrins, alteracions en el desenvolupament neurològic i al sistema immunitari i càncer.

L´estudi també conclou que malgrat les mesures legislatives impulsades arreu per governs i autoritats, la concentració de contaminants orgànics segueix essent important a la majoria de continents i fins i tot augmenta en alguns punts, incloses incloses zones rurals i remotes, mentre que a d´altres llocs s´ha frenat, però no s´ha reduït.

Els resultats varien en funció del lloc, dels contaminants i del tipus de planta analitzats en cada cas, però la tendència general és d´una acumulació de contaminants tòxics a la majoria d´ecosistemes difícil de mitigar en un futur proper si es manté la legislació vigent.

Mireia Bartrons està especialitzada en l´estudi de xarxes tròfiques terrestres i aquàtiques i forma part del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària (Centre BETA) de la UVic-UCC, on participa al grup d´estudis d´ecologia aquàtica. Fins l´any passat va formar part de la Unitat d´Ecologia Global del CREAF, un grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya que se centra a estudiar els efectes dels canvis globals sobre els ecosistemes terrestres i, en general, els canvis ambientals produïts per l´activitat humana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Professionals sanitaris donen sang per fer-ne créixer les reserves

Hi participaran Manel Jovells, Anna Aran Solé i Marta Chandre Jofré, entre d'altres

Seminari de ´Social Selling´, avui a Manresa

Serà aquest dijous a L3 Formació Professional

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Segons el sindicat CGT, actualment hi ha més de 20.000 cartes ordinàries acumulades i 1.500...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema