La Plaça Major de Manresa acollirà el proper 21 de maig la primera edició de "Tasta el Bages", un certamen dedicat a la mostra, la difusió i la venda de productes gastronòmics del territori. Aquesta iniciativa s´emmarca dins les activitats de l´ExpoBages, que tindrà lloc a la ciutat el mateix cap de setmana, i forma part de les noves activitats dinamitzadores que tenen per objectiu contribuir a la revitalització del Centre Històric de la ciutat.

"Tasta el Bages" permetrà la degustació i compra de productes subministrats directament pels productors o elaboradors, o cuinats pels millors xefs de la comarca i acompanyats de vins dela DOPlade Bages . El certamen se celebrarà el dissabte 21 de maig, de12 a15 h. i de18 a21 h.

Els detalls d´aquesta iniciativa han estat presentats avui per la primera tinent d´alcalde i regidora de Dinamització Econòmica i de Participació de l´Ajuntament de Manresa, Mireia Estefanell; el comissionat del Centre Històric de Manresa, Adam Majó; el coordinador de l´organització, Xevi Olivé; i representants dels participants en aquesta activitat.

Es posaran a la venda tiquets d´1 euro que es bescanviaran pels productes que es puguin tastar. Els preus dels tastos oscil·larà entre 1 i 4 euros. Hi haurà la possibilitat de comprar un paquet de 10 tiquets amb un 30% de descompte, que costarà 7 euros.

La mostra de productes gastronòmics compta amb la participació dels productors i establiments següents: Les Arnaules i Mengem de l´Hort (productes de la horta); Muntanyola i Artelac (formatges); Migjorn i l´Obaga de l´Agneta (olis); Coma i Fonollosa (forns de pa); Cal Fusteret i Mercè Aloy (embotits); Cal Magre (Callús), Pastateca, Gaudí, Vermuteria Santa Rita, 1913,la Tavernadels 7 Turons (restaurants i cuiners); El Setè Cel, representant dels cellers dela DOPlade Bages (vins).

La iniciativa també té per objectiu, el dia de la seva estrena, portar el públic d´ExpoBages des dels carrers on hi haurà la majoria de les activitats (Guimerà, passeig i entorns) fins al Centre Històric i la plaça Major.

Voluntat de potenciar el tradicional mercat de la Plaça Major de Manresa

"Tasta el Bages" pretén ser una iniciativa emmarcada en un projecte global, en fase de projecte i en el qual s´està treballant des de l´Oficina del Comissionat del Centre Històric per potenciar i revitalitzar el tradicional mercat dela PlaçaMajorde Manresa, amb voluntat que sigui estable en periodicitat, amb un increment del número de paradistes i de públic comprador.

El principal objectiu d´aquest projecte és incrementar el consum domèstic, facilitant l´accés als productes locals, comarcals i dela CatalunyaCentral.L´iniciativa vol promoure la reactivicació econòmica al centre històric de la ciutat i potenciar el turisme a la ciutat i contribuir a reforçar la capitalitat de la ciutat.

Mercats mensuals amb productes diferents

Les línies de treball del projecte consisteixen en organitzar una sèrie de mercats mensuals, programant activitats paral·leles, que busquin l´atracció del públic. Aquests mercats mensuals se centrarien en el producte de proximitat, i es buscarien paradistes de productes que actualment no són al mercat dels dissabtes, principalment de verdures ecològiques, fruites, llegums, pa, coques, olis, formatges i làctics, embotits?

Entre els propostes d´activitats paral·leles que reforçarien aquesta mercats, s´inclourien xerrades sobre nutrició i dietètica, demostracions de cuina, amb cuiners mediàtics i de reputació a la zona; Tastos de productes; maridatges, jocs infantils, música, a l´hora del vermut...

A tall d´exemple es treballa en la idea de possibles mercats mensuals dedicats a productes diferents i de temporada com ara: Mostra global de productes (maig); formatges i làctics en general (juny); albergínia blanca (juliol); tomàquets (agost); vi (setembre); bolets (octubre); carbasses (novembre); pollastre-conill-porc-vedella (desembre); llegums (gener); cols (febrer); calçots (març); pa i oli (abril)...