Una seixantena de professors de primària i secundària del Bages es van concentrar ahir davant els Serveis Territorials d'Ensenyament de Manresa per reivindicar que es reverteixin les retallades que el sistema educatiu ha patit els últims anys. Durant uns quants minuts es van tallar els dos carrils d'entrada a la ciutat per la carretera de Vic, entre Maternitat d'Elna i Indústria. La Policia Local va desviar el trànsit per aquests dos carrers.

Els docents reclamaven tornar a l'horari lectiu d'abans de la crisi, substitucions de personal des del primer dia, retirada del pla de nomenaments i que no es tanqui cap aula, sinó que es redueixin les ràtios d'alumnes per classe.

Alguns dels manifestants duien samarretes grogues amb lemes en defensa de l'escola pública, i es van desplegar pancartes. En una s'hi podia llegir "L'educació és el futur".

El president de la Junta de Personal d'Ensenyament a la Catalunya Central, Joan Carles Clemente, va explicar que "aquesta lluita no busca només millorar les condicions laborals dels professors, sinó millorar la qualitat de l'ensenyament". Va lamentar que el departament d'Ensenyament "en lloc d'intentar arribar a un acord vol retallar més drets", com per exemple la reducció de 2 hores lectives als professors majors de 55 anys, o treure la nòmina del juliol als interins que han treballat 6 mesos seguits. "No acceptarem noves retallades", va remarcar.

Durant la concentració es va llegir el manifest unitari "Defensem la qualitat de l'educació pública" signat pels sindicats, i Clemente va explicar les negociacions fallides que hi ha hagut fins ara a Ensenyament. Dimecres, un grup de mestres i professors es va tancar a les dependències de la conselleria a Barcelona.

Posteriorment, la concentració es va dissoldre. Manifestacions com la d'ahir a Manresa es van repetir a altres punts de Catalunya. En el cas de la capital del Bages, la convocatòria era dels sindicats USTEC, Comissions Obreres i el Sindicat de Professors de Secundària (Aspepc). A la Catalunya Central hi ha més de cinc mil professors a l'ensenyament públic.