La Candidatura d'Unitat Popular de Manresa ha fet públiques les tres mocions que presentarà al Ple municipal del proper dijous dia 19 de maig. La CUP ha aprofitat el comunicat per recordar que dimarts farà, com sempre, la Trobada Municipalista que ha de definir els posicionaments del Grup Municipal al ple. La Trobada serà el dia 17, a 2/4 de 8 del vespre, al Batzac (plaça Gispert 4).

La primera moció de la CUP al Ple de maig demana que s'elimini del nomenclàtor de la ciutat el nom d'Alfons XII. Segons la CUP, no té cap sentit que una ciutat obertament republicana com Manresa segueixi homenatjant un rei que «no fou un personatge destacat per a la història de la nostra ciutat, i no realitzà cap mèrit que justifiqui la seva presència al nomenclàtor manresà, més enllà de ser descendent de la família dels Borbons, i de ser el rei responsable del retorn de la monarquia espanyola després de la Primera República».

La candidatura rupturista recorda, a més a més, que «l'origen del nom del carrer és atribuïble, únicament, a la voluntat del regim franquista d'imposar uns referents espanyolistes i antidemocràtics a la població catalana». Un cop eliminat el nom borbònic, la CUP proposa que el carrer s'anomeni, a partir d'ara, «Carrer de la República Catalana».

La segona proposició de la candidatura independentista vol que l'ajuntament faci públic de nou el seu suport a la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l´emergència en l´àmbit de l´habitatge i la pobresa energètica, recorreguda per l'Estat espanyol. La CUP demana que l'Ajuntament reiteri el suport a aquesta llei i a la llei 6/2013, ja revocada per l'Estat, i «activar immediatament nous instruments i accions urgents que ofereixin la cobertura que donaven els articles impugnats de la Llei 24/2015 per abordar l´emergència residencial i la pobresa energètica en les polítiques municipals». Amb aquesta moció, la CUP vol assegurar que, tot i la intervenció contrària del govern del PP, no s'aturin «les mesures contra el sobreendeutament, el lloguer social obligatori per aturar els desnonaments de grans tenidors, les mesures contra els talls de subministraments, la garantia d'accés als serveis bàsics i la cessió d'habitatge buit per augmentar el parc de lloguer social».

Finalment, proposarà una tercera moció de rebuig als atacs racistes patits els dies 6 i 7 d'abril per tres infants d'entre 11 i 14 anys que viuen al Centre de Menors Estrep, situat a Sant Salvador de Guardiola. La proposta de la CUP vol institucionalitzar el rebuig que la societat manresana ja va deixar clar en la concentració organitzada per UCFR Bages (Unitat Contra el Feixisme i el Racisme), i que va comptar amb el suport de la majoria de Grups Municipals de l'Ajuntament.