"Al Congrés hi ha diputats amb més casta del que ens pensàvem. N'hi ha que fan hooliganisme". "Els antisistema són ells". "Els hem trencat els esquemes". Són algunes de les reflexions que van fer ahir a Manresa els diputats d'En Comú Podem Raimundo Viejo i Maria del Mar García, i la senadora Maria Freixanet. Van ser a la capital del Bages per passar comptes de la tasca duta a terme a les Corts els quatre mesos que ha durat la legislatura, però, sobretot, van dir, per escoltar l'opinió de la gent. Una seixantena de persones van se- guir les seves intervencions.

El referèndum, el no acord amb el PSOE per formar govern i les lleis aprovades per un executiu en funcions van ser alguns dels temes que van sorgir durant la trobada a l'edifici dels sindicats.

PP i PSOE rivalitzen per veure qui és més patriota espanyol, no hi va haver acord amb els socialistes perquè senzillament no van voler, i l'executiu de Mariano Rajoy ha legislat igualment tot i estar en funcions i sense sotmetre's al control parlamentari, un fet inèdit, van explicar Viejo, García i Freixanet.

Viejo va afirmar, també, que el 20-D va canviar la forma de fer política. "El bipartidisme s'ha acabat. Si anem a unes segones eleccions és perquè està en estat de xoc. El que els psiquiatres dirien la fase de negació". Això obligarà el parlamentarisme a reinventar-se perquè s'han acabat les majories, va assegurar.

García va relatar que el Congrés és un espai "poc acollidor" per a les dones tot i que hi hagi el 40 % de diputades, i un territori "hostil" a noves formes de fer política, mentre que Freixanet va comentar que el Senat és una institució arcaica que té una missió "pitjor que la de no servir per a res, que és la de frenar el que es fa al Congrés. Per això cal prestar-li atenció" i impedir una nova majoria del PP, va dir. L'acte d'ahir, convocat amb el lema "Rendim comptes. Del carrer al Congrés i del Congrés a Manresa", s'ha repetit arreu de Catalunya "per articular la relació de dins el Congrés amb el carrer, i que la institució no se'ns mengi", va dir Viejo. "Aquest és el repte". En cas contrari "ens transformarem en un partit més".