El director-gerent d'Aigües de Manresa, Josep Alabern, va rebre el premi Memorial Lluís Companys 2016 que atorga la Fundació Josep Irla, vinculada a Esquerra Republicana, fent una defensa de la gestió pública de l'aigua.

La distinció reconeix des del 1991 a persones o entitats que hagin destacat per la seva acció social a favor de l'emancipació de les classes populars o la lluita contra la marginació dels sectors menys privilegiats. La mateixa fundació ha distingit amb el Memorial Francesc Macià en categoria col·lectiva al Centre Artesà Tradicionàrius que dirigeix el sallentí Jordi Fàbregas.

Josep Alabern ha obtingut el guardó en la categoria individual per la seva llarga trajectòria en la defensa d'una gestió eficient de la titularitat pública de l'aigua, segons la Fundació Irla. També per haver dirigit totes les obres de la Sèquia de Manresa i el parc de l'Agulla des del 1969 fins avui; per haver estès el model públic de gestió de l'aigua a la major part de poblacions del Bages i per defensar l'aigua com un bé públic.

En la categoria col·lectiva, el Memorial Lluís Companys anirà a la cooperativa Som Energia. La Fundació Irla també ha decidit lliurar el premi Memorial Francesc Macià en categoria individual a l'escriptora i periodista Empar Moliner.