Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus del proper dimecres 18 de maig, Manresa ha preparat per al cap de setmana, els dies 20, 21 i 22 de maig, jornades de portes obertes i activitats gratuïtes per a tots els públics durant les quals es podrà visitar el Museu Comarcal de Manresa, el Museu dela Tècnica, el Museu de Geologia Valentí i Masachs, el Museu Històric de la Seu, el Museu del Santuari de la Cova i el Carrer del Balç.

Enguany, el lema de la diada és "Museus i paisatges culturals " i, coincidint també amb la celebració a Manresa de l´ExpoBages, els museus s´acosten al públic per oferir diferents punts de vista del paisatge cultural de la ciutat.

Així, s´ha preparat un programa d´activitats, obert a tots els públics, que es desenvoluparan al centre de Manresa, espai de l´ExpoBages. Entre les novetats d´aquest any destaca l´organització d´itineraris sobre l´antic recorregut de la sèquia a la ciutat i els materials de què estan fetes les façanes històriques. També hi haurà tallers infantils, tot ala Plana de l´Om.

També s´ha previst una conferència i unes visites guiades per conèixer la història, l´arquitectura i l´arqueologia de l´antiga església i el col·legi de Sant Ignasi. Aquests actes tindran lloc al Museu Comarcal de Manresa el divendres i dissabte a la tarda i es podrà visitar les restes arqueològiques en el solar on hi havia la Sala ciutat.

Paral·lelament, els museus oferiran portes obertes per mostrar el seu valuós i divers patrimoni, donar a conèixer la seva tasca i sensibilitzar sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

A banda del treball organitzatiu de l´Ajuntament de Manresa i de la xarxa de museus de la ciutat, les activitats compten amb la col·laboració dels Amics de la Seu, Arqueòlegs.cat, Centre d´Estudis del Bages, Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa, Parc de la Sèquia i Parròquia de Santa Maria de la Seu així com la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.

Calendari d´actes

Divendres 20 de maig

Al Museu Comarcal de Manresa

19h: L´antiga església i el col·legi de Sant Ignasi: un paisatge desaparegut. Conferència sobre l´estudi històric de l´antic edifici desaparegut on després es va construirla Sala Ciutat, a càrrec de l´arquitecte Jordi Morros. Organitza: Ajuntament de Manresa

Dissabte 21 de maig

A la Plana de l´Om

11h: El paisatge de la sèquia a la ciutat. Itinerari que ens permetrà descobrir els vestigis del canal medieval a dins de Manresa. Organitza: Parc de la Sèquia.

12h: Fes el teu estendard! Taller per fer el teu estendard o el de la teva colla, com feien els medievals. El pintarem en verd i morat, els mateixos colors amb què al segle XIV es van pintar els plats de la ceràmica Manresana. Organitza: Museu Comarcal de Manresa.

17.30h: Taller de cinteria. Descobreix les possibilitats de les cintes per fer manualitats! Organitza: Museu dela Tècnica.

Al Carrer del Balç

De 10 a 14h: Recorre el carrer del Balç (La visita complerta al centre d´interpretació medieval té el preu habitual de 5€ tarifa general i 4€ tarifa reduïda). Porta el dibuix que has pintat a la Plana de l'Om i l'exposarem!

Portes Obertes als museus de la ciutat

De 10h a 13h: al Museu del Santuari de la Cova

De 10 a 14h: al Museu Comarcal de Manresa

A les 11, 12 i 13h: Al Museu Històric dela Seu, visites guiades

Al Museu Comarcal de Manresa

De 17 a 19h: L´antiga església i el col·legi de Sant Ignasi: un paisatge desaparegut. Visita guiada a les restes més antigues de l´edifici de l´antic col·legi i a les excavacions arqueològiques al solar de l´església on també hi va haver la Sala Ciutat. A càrrec de Jordi Morros, Arqueòlegs.cat i el Centre d´Estudis del Bages.

Inici de la visita al Museu Comarcal de Manresa. Es faran grups de 25 persones que sortiran cada 10 minuts. A les 19h començarà el darrer grup. Organitza: Ajuntament de Manresa

Al Carrer del Balç

De 17 a 20h: Recorre el carrer del Balç (La visita complerta al centre d´interpretació medieval té el preu habitual de 5€ tarifa general i 4€ tarifa reduïda)

Diumenge 22 de maig

A la Plana de l´Om

12h: Roques urbanes. Itinerari per reconèixer amb quins materials estan construïts els edificis històrics de la ciutat. Organitza: Museu de Geologia Valentí Masachs

Portes obertes als museus de la ciutat

De 10 a 14h: Portes obertes al Museu Comarcal de Manresa i al Museu dela Tècnicade Manresa

D´11 a 14h: Portes obertes al Museu de Geologia Valentí Masachs