El diputat al Parlament de Catalunya de Junts pel Sí Lluís Llach es va mostrar taxatiu en l'acte organitzat pel col·lectiu Dones7.cat que gairebé va omplir l'auditori de la Plana de l'Om de Manresa: "fins i tot l'estat espanyol sap que Catalunya serà independent".

El cantant va fer una rapidíssima introducció per poder passar la paraula al públic amb l'objectiu d'esvair dubtes sobre el camí sense marxa enrera que ha iniciat Catalunya.

Les seves respostes tenien per objecte desfer nusos mentals que va considerar lògics pel fet que el que està passant a Catalunya "no té parangó al món. Enlloc hi ha un clam democràtic i popular" d'aquesta magnitud.

Es va mostrar comprensiu amb els recels que molts independentistes tenen davant d'una situació que fa poc temps podia semblar "increïble" però que en un període de 15 mesos es materialitzarà perquè hi ha una enorme quantitat de gent "que ha perdut la port i d'aquesta forma ha passat de ser súbdits a ciutadans".

Una situació tan increïble que "jo que estava tan tranquil escrivint llibres al Senegal sóc aquí" i que no la protagonitzen les formacions polítiques sinó el teixit social d'una manera exemplar.

Contra "el del coll tort"

Va criticar durament els mitjans de comunicació no públics pel tractament que feien del procés magnificant els aspectes negatius i minimitzant-ne els positius ja fossin implantats a Catalunya "com els del coll tort", en referència a Javier Godó, comte de Godó, propietari del Grup Godó editor de La Vanguardia, o d'àmbit estatal: "quan miro Tele5 no reconec Catalunya", va dir. Va demanar paciència i confiança durant els pròxims 15 mesos per evitar desestabilitzacions d'un procés polític del qual va dir "estar enamorat" i va assegurar amb total vehemència que Junts pel Sí "no grinyola" malgrat les constants iniciatives polítiques de dintre i de fora del Parlament de Catalunya per fer-lo trontollar.

Llach va dir clarament que "la Generalitat està arruïnada" i que per aquest motiu cal tenir ben present que no s'han d'aprovar mesures polítiques "que no puguem pagar", però va voler donar un inequívoc missatge d'esperança, perquè després del perllongat expoli fiscal i la instrumentalització "barroera" del Tribunal Constitucional per part del "fanatisme" del govern espanyol, la força econòmica i social de Catalunya fa que es trobi en una situació realment favorable a l'assoliment de la independència i el reconeixement internacional que la consolidi.