El porter més antic que queda a Manresa cuidant una escala plegarà el proper 30 de juny. Cristóbal Vera Campuzano (Écija, Sevilla, 15 de juliol del 1951) deixarà la porteria de l´antiga Casa de Cultura de la Caixa Pensions, al carrer d´Àngel Guimerà 1-3, després de 31 anys i mig cuidant la porteria.

Li consta que a Manresa només hi ha un altre edifici, al Passeig, amb portera, però fa tot just un parell d´anys que hi és, després que plegués la seva predecessora, que no era tan veterana com ell.

La seva llarga etapa a l´edifici del Guimerà, que és el que fa cantonada amb la Muralla, li ha permès viure´n l´evolució. De ser propietat de La Caixa, amb els deu pisos que inclou llogats, a passar a ser habitatges de propietat privada, dels quals, actualment, només n´hi ha tres de llogats. Els més grans tenen 170 m2 amb sostres de tres metres i mig d´alçada. L´aigua encara funciona amb el sistema de ploma.

En les tres dècades que hi ha fet de porter, Vera ha vist com tancava la biblioteca i la sala d´exposicions i hi va obrir el negoci de llibres, CD i DVD Utòpics, que va rellevar la botiga de roba per al jovent Esfera i, després, Benetton, primer com una franquícia i després com a botiga portada directament per la coneguda marca de roba. Destaca que va ser gràcies al propietari del local, Blai Abadal, del Forn de Cabrianes, que no el van fer fora de porter quan s´hi va posar Benetton.

A la petita porteria que hi ha al fons del vestíbul, Vera hi ha passat mitja vida. Admet que, si pogués triar, no plegaria perquè sap que ho trobarà a faltar. El seu sou el paga la comunitat de veïns. Hi és de 9 del matí a la 1 del migdia i de 2/4 de 5 de la tarda a 8 del vespre.