L´Ajuntament de Manresa ha aprovat en la sessió ordinària pública de la Junta de govern d´aquest dimarts la formalització de dos contractes de lloguer de dos habitatges al barri de Cal Gravat de la ciutat, que destinarà a allotjar, amb caràcter temporal, persones o famílies en situació d´emergència social. Fins ara ja tenia dos habitatges amb aquesta finalitat a la ciutat, als quals ara s´afegeixen aquests altres dos per tal de disposar de recursos per donar una resposta adient a les necessitats.

Es tracta de dos pisos de 81 m2 i un traster de 12 m2 cadascun, situats al mateix edifici del barri de Cal Gravat. L´Ajuntament de Manresa acaba de signar amb la propietat els contractes d´arrendament, que tenen una durada de sis anys i que posteriorment podran ser prorrogats per períodes d´un any. El preu de l´arrendament a què farà front l´Ajuntament serà de 200 euros mensuals.

Per a casos d´emergència transitòria

El servei d´acolliment residencial d´urgència substitueix temporalment la llar familiar en casos d´emergència social transitòria, és a dir, aquelles situacions en què s´activa el protocol d´emergència (enfonsaments, inundacions, incendi...), o bé desnonaments per força major d´urgència (situacions de risc cap a les persones). Es prioritzen les famílies amb fills menors o les persones grans soles.

De manera excepcional, aquests pisos poden acollir també aquelles famílies que temporalment necessiten un allotjament, sempre que en el moment d´entrar ja sàpiguen que en un termini màxim de dos mesos ja disposaran d´un altre recurs residencial (casos de desnonaments amb una adjudicació d´habitatge en curs, violència domèstica amb el tràmit de casa d´acollida en curs, etc.).

El servei es gestiona des dels serveis socials municipals, que són els que fan la valoració d´utilització del recurs, tenint en compte, en cada cas, el suport de la persona o família, la seva xarxa de relacions, situació econòmica, etc. Els serveis socials realitzen el seguiment i suport social en tots els casos.

El termini de l´acolliment és el necessari des de la resolució de desallotjament feta pels tècnics municipals d´Urbanisme o altres departaments, i fins la resolució administrativa que indiqui què és el que cal fer a l´habitatge habitual i en quin termini per tal de que els afectats puguin tornar al seu domicili.

Els dos nous habitatges a Cal Gravat s´afegeixen als dos que ja tenia l´Ajuntament, situats als carrers Era Firmat (pis de 67 m2, amb una terrassa de 16m2) i Tarragona (pis de 78 m2).

Línies de treball per facilitar l´accés a l´habitatge

L´arrendament de dos nous habitatges per a emergència social s´afegeix a les diverses línies de treball de l´Ajuntament de Manresa en matèria d´habitatge. Així, recentment, el consistori va iniciar el procediment per obtenir la cessió obligatòria de pisos buits amb destí a lloguer social. També treballa per aconseguir l´increment del parc de vivendes destinades al lloguer social; l´aplicació del Programa d´inspecció i intervenció sobre els habitatges buits en situació anòmala, per obtenir l'ocupació dels pisos desocupats permanentment recuperant la seva funció social i garantint el dret a l'habitatge; l´elaboració d´informes socials per a la paralització o ajornament de processos de desnonament; l´exigència als grans tenidors d´oferir lloguers socials; el seguimen t dels casos en què cal evitar el tall de subministraments a la llar, etc.