L'equip de govern de CDC i ERC de Manresa ha passat al contraatac davant les crítiques del PSC per la pèrdua de subvencions per a l'edifici Impuls del parc tecnològic. I ho ha fet afirmant que l'any 2010 va ser un alcalde del PSC qui va signar pagar 2 milions d'euros al llarg de 50 anys només pel sòl de l'edifici, i que l'any 2060 tant el terreny com l'edifici acabaran passant a mans de l'Institut Català del Sòl.

D'altra banda, cal recordar que el 2010 el PSC no governava en solitari la ciutat sinó en coalició amb ERC i ICV.

El portaveu del govern, Antoni Llobet (CDC) i la regidora de Dinamització Econòmica, Mireia Estefanell (ERC), van assegurar a Regió7 que el PSC "té una alta responsabilitat" en com es van negociar els cànons per aquest terreny i les subvencions. Estefanell va afirmar que "no voldria dir que el PSC està tenint una actitud irresponsable, però sí que és temerari oblidar el passat".

El dret real de superfície per al terreny on hi ha l'edifici Impuls el va signar l'alcalde socialista Josep Camprubí el dia 30 de juny de 2010 amb L'Incasòl, propietari dels terrenys. Té un termini de vigència de 50 anys i es compta que el cost total serà d'uns 2 milions d'euros.

El document estableix que un cop acabat el termini de vigència, la plena propietat del sòl, el subsòl i les edificacions construïdes passaran a ser propietat única d'Incasòl. És a dir, tant el terreny com l'edifici, passats els 50 anys, passen a l'Incasòl.

A més, d'acord amb el document signat, cal que l'Ajuntament lliuri l'edifici en adequat estat de conservació i en disposició de ser utilitzat i explotat.

Condicions "impensables"

La número 1 del grup municipal republicà va afirmar que l'edifici Impuls comporta "unes despeses molt altes pel dret de superfície" acordades en un moment de bonança econòmica "que ara seria impensable que algú tingués en ment assumir. Unes despeses que hi són amb l'edifici ple, buit, amb ús o sense". El cànon anual per al 2016 que ha de pagar l'Ajuntament puja a 37.853 euros (IVA no inclòs), una quantitat que Estefanell va qualificar d'"elevadíssima" i de la què encara queden pendents 45 anualitats.

Llobet va reiterar que "el govern hauria hagut d'informar abans de la retirada de subvencions" per haver-lo llogat a empreses que no es dediquen en un alt grau a recerca i desenvolupament. Però va demanar que es prengui en consideració que tenir aquest edifici buit vol dir pagar 37.000 euros a l'any únicament per disposar del sòl i, a més, posar en risc tota la inversió perquè "patiria un deteriorament imparable".

Segons Llobet, "per responsabilitat bàsica el govern ha de fer que tingui un ús, per compensar la despesa però també per garantir-ne la viabilitat futura". I Estefanell rebla que el canvi d'usos va ser un risc que es va optar per assumir.