Un dels quaranta casos de nens afectats per enterovirus es va detectar a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Es tracta d'un nen d'un any que va ser traslladat a Sant Joan de Déu de Barcelona per prevenció, segons el cap del departament Maternoinfantil de la Fundació Althaia, Santiago Nevot. El cas es va veure la setmana passada.

El fet que fos un nen de tan sols un any, que aquests casos se centralitzen a hospitals dels anomenats de primer nivell a Barcelona, i que se li havien de fer proves diagnòstiques molt específiques, van fer que el menor d'edat fos traslladat a Barcelona, explica Nevot. L'evolució era bona, assegura.

Nevot va recomanar calma a les famílies. «No estem en epidèmia», i que davant qualsevol senyal d'alarma cal acudir al pediatre de capçalera «que és el que valorarà què cal fer». Tots han rebut la comunicació sobre com actuar davant la sospita que pateixi l'afectació d'un enterovirus i estan alerta en aquest sentit, afirma Nevot.

Així mateix recomana a les famílies i als entorns on hi ha nens i nenes com llars d'infants, extremar les mesures d'higiene i rentar-se les mans sovint per evitar la propagació de l'enterovirus.

L'enterovirus afecta a nens i nenes menors de 6 anys, i els primers símptomes poden ser com un constipat o una gastroenteritis amb vòmits i diarrea. Això pot durar entre 24 i 48 hores. «El normal és que millorés, però en aquest cas el seu estat empitjora» amb símptomes com distracció, somnolència o pèrdua de l'estabilitat i l'equilibri a l'hora de caminar a causa de problemes neurològics. «Això ens avisa que alguna cosa està passant». En el pitjor dels casos es pot donar paràlisi a les extremitats. En la majoria de casos que s'han donat a Catalunya els nens s'han recuperat sense cap mena de seqüeles en pocs dies.