Exposar idees que puguin ser una font d´inspiració i també de motivació per millorar un mateix i l´entorn. Aquest era l´objectiu del TEdx Manresa que s'ha celebrat aquest divendres a la sala petita del Kursaal i en la qual hi van assistir un centenar de persones.

Els encarregats de transmetre aquestes idees van ser 8 ponents i, per primera vegada, 6 persones del públic han tingut el seu «minut d´or» també per fer les seves aportacions. Entre aquestes hi ha hagut la de Gabriel Palomero, activista social vinculat a la PAHC i a l´aliança contra la pobresa energètica, que ha reflexionat sobre la política des de l´afecte. «Hem volgut posar en valor les idees que pot tenir qualsevol persona», ha explicat Núria Cabrera, de l´organització.

Els ponents han sigut el doctor en Biologia i director d´Innovació i Recerca de la FUB, Xavier Gironès; el facilitador social José Luís Escorihuela; el cantant i cooperant Pemi Fortuny, les periodistes Isabel Palà, Míriam Tirado i també Xavier Serrano; l´expert el màrqueting experiencal Josep Maria Herms; i el bagenc de Metges Sense Fronteres, David Noguera.

Noguera hi ha intervingut com a especialista en la gestió de crisis humanitàries, i entès com és en el tema, la seva exposició ha girat al voltant d'un cas de plena actualitat és el dels refugiats. «Refugia´t dels tòpics», s'ha titulat. En pocs minuts, perquè del que es tracta és no estendre´s per no perdre l'essència, ha desmuntat tots els tòpics al voltant dels refugiats que busquen asil a Europa.

Per exemple: que no transmeten malalties. Al contrari, Occident «exporta tabaquisme i obesitat. Això sí, de forma legal i generant beneficis econòmics». També ha reflexionat sobre les pors que els sirians «ens prenguin la feina. Això a un noruec no li dius pas. A més a més a l´estat espanyol hi ha actualment 18 sirians refugiats. Si un em pren la feina pensaria que ja em volien fer fora abans», ha dit.

En contraposició a això ha recordat que els últims anys 300.000 espanyols han emigrat a l´estranger, de forma que «tens més possibilitats que a Londres et serveixi el cafè un manresà que no pas que un sirià agafi la teva feina».

Ha continuat dient que una persona té dret a fugir de la guerra i a ser acollida, no només perquè això és legal, sinó sobretot des d´un pla moral i ètic. Els beneficis que això aporta són «intangibles», no pas econòmics, i bàsicament són ser una millor societat.

El missatge, però, era què es pot fer des de Manresa per afavorir la recepció i l´acollida dels refugiats?. Per a Noguera, donar suport a les ONG´s que treballen en aquest àmbit, ser voluntari d´una forma coordinada, o senzillament «pensar un minut al dia amb la resta de la humanitat i sobretot amb qui pateix més».

Finalment ha deixat anar la frase per a la reflexió: «la malaltia que mata més és la indiferència que s´encomana a través d´un mosquit que és la ignorància. Però té vacuna: humanitat».

A l´acte també hi ha hagut música. En aquest cas amb Jordi Ribot i Ricard Canals.