El TEDx Manresa escolta les reflexions de 8 ponents i, per primer cop, de gent del públic

L'acte té com a objectiu aportar idees que inspirin i motivin a millorar l'entorn i el món

20.05.2016 | 18:16
David Noguera, de Metges Sense Fronteres, ha trencat tòpics sobre els refugiats
David Noguera, de Metges Sense Fronteres, ha trencat tòpics sobre els refugiats

Exposar idees que puguin ser una font d´inspiració i també de motivació per millorar un mateix i l´entorn. Aquest era l´objectiu del TEdx Manresa que s'ha celebrat aquest divendres a la sala petita del Kursaal i en la qual hi van assistir un centenar de persones.

Els encarregats de transmetre aquestes idees van ser 8 ponents i, per primera vegada, 6 persones del públic han tingut el seu «minut d´or» també per fer les seves aportacions. Entre aquestes hi ha hagut la de Gabriel Palomero, activista social vinculat a la PAHC i a l´aliança contra la pobresa energètica, que ha reflexionat sobre la política des de l´afecte. «Hem volgut posar en valor les idees que pot tenir qualsevol persona», ha explicat Núria Cabrera, de l´organització.

Els ponents han sigut el doctor en Biologia i director d´Innovació i Recerca de la FUB, Xavier Gironès; el facilitador social José Luís Escorihuela; el cantant i cooperant Pemi Fortuny, les periodistes Isabel Palà, Míriam Tirado i també Xavier Serrano; l´expert el màrqueting experiencal Josep Maria Herms; i el bagenc de Metges Sense Fronteres, David Noguera.

Noguera hi ha intervingut com a especialista en la gestió de crisis humanitàries, i entès com és en el tema, la seva exposició ha girat al voltant d'un cas de plena actualitat és el dels refugiats. «Refugia´t dels tòpics», s'ha titulat. En pocs minuts, perquè del que es tracta és no estendre´s per no perdre l'essència, ha desmuntat tots els tòpics al voltant dels refugiats que busquen asil a Europa.

Per exemple: que no transmeten malalties. Al contrari, Occident «exporta tabaquisme i obesitat. Això sí, de forma legal i generant beneficis econòmics». També ha reflexionat sobre les pors que els sirians «ens prenguin la feina. Això a un noruec no li dius pas. A més a més a l´estat espanyol hi ha actualment 18 sirians refugiats. Si un em pren la feina pensaria que ja em volien fer fora abans», ha dit.

En contraposició a això ha recordat que els últims anys 300.000 espanyols han emigrat a l´estranger, de forma que «tens més possibilitats que a Londres et serveixi el cafè un manresà que no pas que un sirià agafi la teva feina».

Ha continuat dient que una persona té dret a fugir de la guerra i a ser acollida, no només perquè això és legal, sinó sobretot des d´un pla moral i ètic. Els beneficis que això aporta són «intangibles», no pas econòmics, i bàsicament són ser una millor societat.

El missatge, però, era què es pot fer des de Manresa per afavorir la recepció i l´acollida dels refugiats?. Per a Noguera, donar suport a les ONG´s que treballen en aquest àmbit, ser voluntari d´una forma coordinada, o senzillament «pensar un minut al dia amb la resta de la humanitat i sobretot amb qui pateix més».

Finalment ha deixat anar la frase per a la reflexió: «la malaltia que mata més és la indiferència que s´encomana a través d´un mosquit que és la ignorància. Però té vacuna: humanitat».

A l´acte també hi ha hagut música. En aquest cas amb Jordi Ribot i Ricard Canals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Professionals sanitaris donen sang per fer-ne créixer les reserves

Hi participaran Manel Jovells, Anna Aran Solé i Marta Chandre Jofré, entre d'altres

Seminari de ´Social Selling´, avui a Manresa

Serà aquest dijous a L3 Formació Professional

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Segons el sindicat CGT, actualment hi ha més de 20.000 cartes ordinàries acumulades i 1.500...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema