El protocol del Pacte de ciutat per a la promoció econòmica i la cohesió social aprovat en el darrer ple municipal inclou un pla d'actuació amb 110 línies de treball.

El 26 de març del 2013, representants dels grups municipals CiU, PSC, ERC i PP, la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), la Federació Empresarial de la Catalunya Central, la Unió de Sindicats de Comissions Obreres (CCOO)- Catalunya Central i Unió Intercomarcal UGT Bages-Berguedà van signar el pacte que ara es vol reeditar, un cop exhaurit el seu període de vigència. Més endavant, 41 entitats s'hi van adherir.

El nou document planteja iniciatives en àmbits tan diversos com l'ocupació, la promoció econòmica, l'emprenedoria, la promoció de la ciutat, la gestió de projectes europeus de desenvolupament, el suport a la FP i l'escolarització obligatòria, l'impuls del centre històric, el comerç, els programes socials, l'espai públic, la recuperació i ús del patrimoni i la protecció social, entre d'altres.

Algunes de les propostes més significatives són:

Desenvolupament social

-Acordar un salari mínim de ciutat.

-Desenvolupar mecanismes de suport a les unitats familiars per donar resposta a les seves necessitats i millora del seu benestar.

-Elaboració d'un nou Pla d'Inclusió de persones amb discapacitat.

-Execució dels quatre Plans de Desenvolupament Comunitari de la ciutat.

Habitatge

-Redacció del Pla Local d'habitatge, amb una clara orientació de política social.

-Aplicació del Programa d'inspecció i intervenció de l'Ajuntament de Manresa sobre els habitatges desocupats en situació anòmala.

-Incrementar l'habitatge social: ampliar convenis i programes de mediació per al lloguer social i s'optimitzaran els existents evitant duplicitats.

-Foment de les xarxes de suport a les persones afectades pels possibles desnonaments. Facilitar la formació dels voluntaris i la cooperació entre elles.

Ocupació

-Potenciar programes especials per a aquells col·lectius amb més dificultats d'inserir-se laboralment.

-L'Ajuntament inclourà en els nous plecs de condicions de contractacions d'obres i serveis les clàusules socials.

Promoció econòmica

-Desenvolupar la figura del Tutor d'empresa dins l'Oficina d'Activitat Econòmica que vetlli perquè les persones i empreses que vulguin obrir una activitat tinguin un acompanyament des de l'administració.

-Disminuir els tràmits administratius i facilitar al màxim la informació cap a les persones que intenten crear un negoci.

-Elaborar un pla industrial integral del Pla de Bages.

-Promoció conjunta de l'oferta de restauració de la ciutat, amb la participació dels establiments, i campanya específica dedicada a l'oferta de restauració situada al centre històric

-Proposar la coordinació a nivell comarcal de les tasques de promoció econòmica.

Promoció de la ciutat

-Reconvertir la Fundació Fira Manresa.

-Dignificació i millora de la imatge dels accessos a la ciutat.

-Buscar suports perquè Manresa sigui seu del Tribunal Laboral de Catalunya.

Centre històric

-Designar un comissionat que lideri un equip interdisciplinari per afrontar de forma transversal la gestió d'aquest espai clau.

-Concessió de microcrèdits per a la rehabilitació d'habitatges, comerços i activitats econòmiques en el projecte de masoveria urbana.

-Incentivar noves fórmules per a la rehabilitació d'edificis d'habitatges: cooperatives d'habitatge i concessions d'ús i gestió.

-Programa de foment i incentius a l'activitat comercial.

Acollida i cooperació

-Atenció als refugiats. Condicionament d'un espai per la seva acollida

-Facilitar la formació bàsica a les persones estrangeres per a l'obtenció del certificat d'acollida.

Espai públic i mobilitat

-Elaborar un pla de xoc per al manteniment dels barris.

-Fer més accessible el cost de l'aparcament públic.