Convergents i republicans han passat a Manresa de ser com l'oli i l'aigua a lligar una bona maionesa que 1 any després es manté lligada.

No hi havia cap precedent d'una coalició de govern entre les dues forces a la ciutat. I això va ser determinant perquè la coalició s'articulés en dues fases.

Sengles encaixades de mans han estat les escenificacions públiques d'aquest procés en dos moments diferents, però al mateix escenari, el carrer del Balç, perquè la ubicació contribuís a fixar mentalment la fita: el pacte del Balç.

La primera, l'11 de juny passat. Aquell dia Valentí Junyent (CiU) i Pere Culell (ERC) van signar l'acord d'Investidura i Governabilitat que encetava una fórmula de govern inèdita a Manresa.

L'acord permetia als republicans posar el seu segell en l'acció de govern de Convergència sense entrar a formar part del cartipàs municipal, i alhora deixava oberta la porta a la seva incorporació, "si escau".

Un suport extern que obria un període de coneixença mútua i de transició en una formació política que entre el 1995 i el 2011 havia governat la ciutat amb PSC i ICV.

La segona encaixada de mans va ser el 8 de gener del 2016 entre Valentí Junyent (CDC) i Mireia Estefanell (ERC) per rubricar un acord pel qual els republicans deixaven de tenir un peu a dins i un altre a fora de l'Ajuntament per bastir un govern cremallera que més que sumar o apedaçar dos equips els fusionava en una única estructura de comandament.

Els canvis entre una encaixada i l'altra eren molt significatius. Per una banda, Convergència es deslliurava d'Unió fent passes també des de Manresa per fer foc nou.

Per l'altra, Mireia Estefanell assumia el lideratge del grup municipal després de l'estampida de Pere Culell, en un dels episodis més sorprenents de la política municipal a Manresa. Sigui com sigui, el fet és que una Convergència afeblida després de passar d'11 a 9 regidors -la majoria absoluta a l'Ajuntament de Manresa la donen 13 dels 25 regidors del ple municipal- forma tàndem amb Esquerra per sumar 15 regidors, un cop llançat per la borda Miquel Davins (UDC). Tants regidors que un dels republicans, Pol Huguet, no cal que assumeixi tasques de govern. Una nova aliança per a uns nous temps.