Accedir als diagnòstics i resultats de les proves i exploracions de la nostra informació clínica ja no requereix anar al mostrador del centre sanitari públic responsable perquè ens en faci una còpia. Des de casa, després d'haver completat una sèrie de tràmits molt senzills, qualsevol persona pot consultar el seu historial. És el que ofereix l'espai digital La Meva Salut del Servei Català de la Salut (CatSalut).

>> Tot el que cal saber de 'La Meva Salut'. Com funciona?

A la Regió Sanitària Catalunya central La Meva Salut hi funciona des de l'abril de l'any passat. Malgrat això, per ara, en el cas de Manresa, només 263 persones han fet el pas per accedir-hi. 115, de l'abril al desembre del 2015, i 148, del gener a l'abril del 2016.

"Ens costa que es conegui"

Rosa Aguilera, responsable d'Atenció al Ciutadà de la Regió Sanitària Catalunya Central, admet que "ens costa que es conegui", tot i ser "un bon projecte i un tema de futur", tenint en compte que la intenció és anar-hi afegint serveis, com la possibilitat de fer-se donant d'òrgans.

De moment, avança que "a partir del juliol" en totes les àrees bàsiques de salut es podrà posar en funcionament un servei (e-consulta) que, previ acord mutu entre el metge de família i el seu pacient, permetrà que puguin interactuar mitjançant La Meva Salut "per intercanviar resultats". Si una persona es controla a casa seva temes com la tensió i el nivell de sucre, per posar només dos exemples, podrà enviar per correu al metge per comentar-ho. En el futur, la idea és que aquesta comunicació també es pugui establir amb l'especialista.

Una altra incorporació que avança Aguilera té a veure amb les llistes d'espera. Explica que, "a partir del setembre, o abans, es podran veure les de tots els procediments", mentre que actualment només es poden veure les garantides. Entre altra informació, el pacient podrà saber la seva data d'inclusió en la llista, el temps previst de la intervenció al centre i la mitjana d'espera. La responsable d'Atenció al Ciutadà de la Regió Sanitària Catalunya central posa en relleu que tot plegat respon a una aposta per millorar la transparència en tot el concernent a la salut de la ciutadania.

Imprimir la recepta a casa

Demanar dia i hora al centre d'atenció primària (CAP) o un canvi del metge, demanar cita per a vacunacions internacionals, gestionar l'agenda personal de visites i proves pendents i del pla de medicació, i imprimir la recepta electrònica a casa si hi ha un canvi de medicació per no haver d'anar al CAP a buscar-la...

Són algunes de les gestions que es poden fer a través de l'espai digital La Meva Salut. Aguilera explica que l'octubre del 2014 es va posar en marxa una prova pilot en 33 àrees bàsiques de salut (ABS) d'arreu de Catalunya, 4 de les quals de la Regió Sanitària Catalunya Central (Calaf, Manresa-2, Santa Eugènia de Berga i Vic Sud). El juliol ja es va implantar a tot Catalunya, on es va anar fent per fases. Per ara, admet, el ressò que ha obtingut "ha estat menor del que ens agradaria"

Quant a tota la Regió Sanitària Catalunya Centre, en nou mesos, de l'abril al desembre del 2015, van demanar l'accés al nou espai digital 1.464 persones: 346 a l'Anoia, 612 a Osona, 439 al Bages (de les quals les esmentades 115 a Manresa), 52 al Solsonès i 15 al Berguedà. En quatre mesos, entre el gener i l'abril d'enguany n'han estat 1.182: 432 a l'Anoia, 372 a l'Osona, 349 entre el Bages i el Solsonès (de les quals, les esmentades 148 a Manresa) i 29 al Berguedà. En aquestes xifres no s'inclouen les persones que han fet el tràmit per accedir al portal però que després no han completat el registre.

Aguilera informa que la intenció, per tal que s'hi registrin més usuaris, és demanar que "els hospitals puguin donar accessos", i no només els centres de primària; i anar a les associacions de persones grans per explicar-los com funciona i que l'utilitzin, tenint en compte que cada cop més avis utilitzen les noves tecnologies.