L'ANC de Manresa-Bages, CCOO del Bages i Berguedà i Òmnium Bages han unit forces per intentar mobilitzar el màxim de gent de la Catalunya Central per assistir a la manifestació que tindrà lloc aquest diumenge a Barcelona i que vol reivindicar la defensa de les lleis i els drets socials aprovats pel Parlament de Catalunya i que ha tombat el Tribunal Constitucional (TC). A la manifestació s'hi han adherit una quinzena d'entitats més i té el suport de tot l'arc parlamentari català, excepte C's i el PP.

Ahir les tres entitats que des del Bages donen suport a la mobilització van informar, a la sala d'actes del Casino, dels objectius de la manifestació i van donar les pautes bàsiques per participar-hi. Toni Bozzo, coordinador local de l'ANC, va anunciar que sortirà "almenys un autobús a 2/4 de 10 del matí des de l'estació d'autobusos de Manresa, per ser a les 12 a la plaça Urquinaona de Barcelona". La manifestació arrencarà des d'aquest punt per acabar davant la Delegació del Govern espanyol, a Pla de Palau. Qui vulgui assistir-hi es pot apuntar a la pàgina web de l'ANC de Manresa (http://manresaperlaindependencia.blogspot.com.es). El preu de l'autobús d'anada i tornada és de 8 euros.

Independència i drets socials

Jordi Corrons, president d'Òmnium Bages, expressava ahir que la manifestació d'aquest diumenge vol mostrar el rebuig "com ja va passar el 10 de juliol del 2010, a les decisions del TC, que ha tombat repetidament les lleis sorgides del Parlament". Josep Emili Puig, membre secretariat nacional de l'ANC, va voler fer notar que actualment l'entitat treballa, no només per "ampliar la majoria social favorable a la independència", sinó també per "construir una República Catalana socialment justa". Per això -explicava?-, "també ens aboquem a actes que no són per reivindicar la independència". En aquest sentit, i fent referència a l'acte de diumenge, Puig va fer notar que "de les 23 lleis suspeses pel TC, només 5 fan referència a la independència de Catalunya. La resta són socials, com la llei d'emergència habitacional i energètica". Aquest fet demostra, segons paraules de Lluís-Vidal Sixto, secretari general de CCOO al Bages-Berguedà, com "s'ha creat un moviment cada vegada més transversal en el qual hi ha una aproximació molt forta entre la gent que treballa per un país nou i la gent que treballa per un nou país". Sixto assenyala que "hi ha una confluènca entre qui defensa la independència i qui defensa els drets socials"; i Puig va sentenciar i afirmar que "sense independència no podem aconseguir els drets socials".

A favor de l'Ebre i els refugiats

Les tres entitats també van informar ahir que donen suport i que posaran busos a disposició des de Manresa per anar a les manifestacions en defensa de l'Ebre el 5 de juny; i per solidaritzar-se amb els refugiats el dia 19 de juny.