Aquest any ha estat el pitjor a Manresa de la darrera dècada pel que fa a la presència de la processionària, una arna que debilita els pins i cedres i que, en general, ha estat molt virulenta a tot Catalunya. Actualment encara se'n poden veure les bosses als arbres, que ara estan seques i buides.

Per atacar-la quan torni a ser l'època que proliferi, hi ha un mètode infal·lible i és que els ocells, com la mallerenga, se'n mengin les erugues. Amb aquest objectiu, ahir van penjar una desena de caixes niu en pins del parc de Puigterrà perquè la mallerenga hi niï i criï. També en van posar un de puputs, que també n'és un gran depredador. Mentre que la mallerenga, en general, es menja l'eruga petita quan és a la bossa dalt de l'arbre, la puput se la menja quan va per terra. L'agafa amb el bec, en treu les pues i se la cruspeix.

Imiten els forats dels arbres

L'acció d'ahir al matí, que és fruit d'un conveni entre l'Ajuntament i l'ONG dedicada a la conservació de la natura i a la divulgació ambiental World Nature, va tenir la participació d'una desena d'alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Lluís de Peguera. Van construir els nius prefabricats, hi van posar el seu nom i els van pujar a Puigterrà perquè el naturista Antoni Carulla, de World Nature, els anés penjant als arbres. Va explicar que els nius "imiten els forats naturals dels arbres perquè hi ha una manca d'aquests forats". En total, en va penjar sis fets pels alumnes, que tenen una durada d'uns cinc anys, i quatre més de professionals, que són per sempre.

Pep Torné, tècnic de parcs i jardins de l'Ajuntament, confirmava a Regió7 que aquest any ha estat el pitjor de l'última dècada. "Cada any fem tractaments preventius [per combatre la processionària] amb un bacteri i amb això queda més o menys controlada, tot i que sempre en queda alguna, però aquest any, com que no ha fet fred, les poques que van quedar han proliferat totes". Ha passat en els llocs amb pins i cedres. A Puigterrà, "al turó de Puigberenguer, a Sant Pau, al Xup, a la Font, al parc de Sant Ignasi". Són espais i parcs on hi ha previst fer accions com la d'ahir amb la participació d'altres centres educatius.

El tècnic comentava, i assenyalava les bosses buides que encara hi ha als arbres a Puigterrà, que "en aquest parc gairebé no n'havíem tingut mai. Amb tots els pins que hi ha, sortien 20-25 bosses màxim". L'eruga de la processionària baixa de l'arbre en processó el febrer o el març, s'enterra en un lloc tou i es transforma en crisàlide, d'on surten les papallones, que comencen a volar el maig-juny. A l'estiu s'aparellen i fan la posta d'ous als arbres, d'on surten les erugues i comença el cicle una altra vegada.

Jordi Serracanta, regidor de Qualitat Urbana i Serveis, i Carulla van presentar el conveni que han signat. El regidor va remarcar l'aposta de l'Ajuntament per tenir cura de la biodiversitat dels espais verds de la ciutat i, alhora, per fer-ho "deixant cada vegada més els productes químics i agressius". Com a exemples, va posar els més de 700 escocells plantats l'any passat amb llavors que ajuden els arbres a combatre possibles pla-gues i l'acció realitzada ahir, de la qual va posar en relleu la importància d'implicar-hi els infants.