El 24 d´agost de 1936, el periodista manresà Josep Maria Planes va ser assassinat a la carretera de l´Arrabassada de Barcelona per un escamot de la FAI. Tenia només 29 anys però era ja un referent del periodisme d´investigació a Catalunya. Va publicar a La Publicitat i altres publicacions i fou director de la revista satírica El Be Negre. Per recordar la seva figura i obre, promoure la seva candidatura a Manresà Il·lustre, un conjunt d´entitats han organitzat l´Any Planes, que es perllongarà fins al juny de 2017 i que arrenca aquest dijous, amb el lliurament del premi Planes i una conferència.

L´acte de dijous, a les 8 del vespre, al Saló de Sessions de l´Ajuntament i presidit per l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, servirà per lliurar el IV Premi Josep Maria Planes a l´equip del documental "A la recerca del paradís", sobre el viatge de combatents de l´estat per afegir-se a la Jihad. Va ser emès el febrer de 2015 a l´espai "30 Minuts" de TV3 i en són autors la periodista Anna Teixidor, l´operador de càmera Marc Faro, el realitzador Lluís Montserrat i la productora Jèssica Muntaner. El premi és convocat per la Fundació Independència i Progrés i la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Seguidament, l´editor i advocat Quim Torra i Pla, expresident d´Òmnium Cultural, pronunciarà la conferència "Josep Maria Planes i el món periodístic dels anys trenta".

L´Any Planes ha programat un conjunt d´activitats per tal de difondre la figura i l´obra del periodistes manresà, així com treballar per la concessió del títol de Manresà Il·lustre per a Planes. La Comissió any Planes és formada per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Independència i Progrés, l´Associació Memòria i Història de Manresa, la UVic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Universitària del Bages (FUB), Òmnium Cultural, el Col·lectiu Desvalls, Pep Corral (periodista), Jordi Finestres (biògraf de Planes) i Jordi Sardans (historiador).