Als Dipòsits Nous d'Aigües de Manresa, pel cantó de la llar d'infants la Ginesta, són visibles les obres que ha posat en marxa l'empresa per construir una nova planta potabilitzadora. Es tracta de la primera fase d'una inversió d'entre 4 i 5 milions d'euros per posar punt final als problemes de sabor i olor que ocasionalment té l'aigua de l'aixeta per les secrecions d'algues.

La nova planta potabilitzadora disposarà de sistemes de nanofiltració, dispositius de membranes que incrementen la depuració, que sanitàriament ja és sempre correcta però permetrà neutralitzar els episodis d'alteracions organolèptiques.

Aquestes es produeixen quan variacions en la pluviometria, la temperatura i el nivell de desguàs dels pantans fan que es notin més de l'habitual els metabòlits que segreguen unes algues i alteren l'olor i el gust de l'aigua.

Com que la filtració és més intensa cal augmentar la pressió que s'aplica a l'aigua perquè travessi les membranes i això suposarà un augment de la despesa en energia de la planta.

Ricard Tomàs, director d'Operacions, adjunt a gerència, d'Aigües de Manresa, ha concretat que aquesta primera fase d'obres té un pressupost de 326.990 euros i és previst que finalitzi a final de juliol. Després d'aquesta primera fase en vindran tres més al llarg de 7 anys fins a completar la inversió total d'entre 4 i 5 milions d'euros.

Segons Tomàs, la intervenció ampliarà la capacitat de potabilització dels Dipòsits Nous amb la introducció de tractaments addicionals per augmentar la qualitat de l'aigua. La llarga durada de les obres és deguda al fet que s'han de dur a terme sense que la potabilització actual deixi de funcionar.