La transformació de la plaça de Sant Ignasi de Manresa i el seu entorn començarà el mes vinent, durarà dos anys i suposarà una inversió de 3,6 milions d'euros, gairebé un milió més del previst.

Aquesta no és l'única novetat del projecte de reurbanització d'aquesta zona que ja va començar amb l'enderroc de la Sala Ciutat. No hi haurà les reivindicades escales o rampes mecàniques a la Baixada dels Drets com ha reclamat els últims anys l'Associació de Veïns de les Escodines, sinó que la connexió amb el Barri Antic i el Vic-Remei es farà amb dos ascensors. És més econòmic i soluciona l'accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda, van defensar ahir l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, a la presentació de l'actuació.

Els diners surten de tres bandes. Per una part els 2,5 milions del conveni signat amb Criteria CaixaHolding, que havia de construir un pavelló esportiu a l'interior de Fàbrica Nova que finalment no es durà a terme i es compensarà amb aquesta inversió. Per altra part la Generalitat aportarà mig milió d'euros a través dels departaments d'Empresa i Ocupació, i Cultura, i la resta són de recursos propis de l'Ajuntament.

Les obres es duran a terme en diferents fases. Les més immediates començaran el mes vinent, el juliol, i se centraran a l'actual edifici del Museu de Manresa, l'antic col·legi de Sant Ignasi. Segons Aloy, s'ha de racionalitzar el seu funcionament tenint en compte que "és un edifici on conviuen diverses activitats com el museu, l'arxiu i el centre de pelegrins" del camí ignasià.

La primera fase de les obres es concentrarà a l'ala sud de l'edifici per habilitar l'espai d'acollida del punt d'arribada del camí ignasià, ampliar els espais expositius de la primera planta del museu i fer nous accessos.

La segona fase començarà també aquest estiu i ha d'estar feta a final de novembre. En aquest cas es restaurarà el claustre "per convertir-lo en una plaça pública des d'on es podrà accedir als diferents espais de l'edifici". Finalment la tercera fase, que es deixa ja per al 2017, consistirà a dignificar la façana que ha quedat al descobert amb l'enderroc de la Sala Ciutat. Aquí hi haurà l'accés principal a l'edifici. Globalment, el pressupost d'aquest conjunt de treballs a l'antic col·legi de Sant Ignasi puja a 1,3 milions d'euros.

La remodelació de l'espai urbà per dignificar tot l'entorn de la plaça de Sant Ignasi es deixa per al 2017 i el 2018, amb una inversió de 2,3 milions. En aquest punt es preveu la remodelació de la Baixada dels Drets. Finalment no hi haurà ni escales ni rampes mecàniques per superar el desnivell d'aquest carrer, tal com ha reclamat els darrers anys l'Associació de Veïns de les Escodines.

Segons Aloy, les propostes que hi havia damunt la taula eren les escales, una rampa, la combinació de rampa i ascensor o ascensors ubicats al llarg de la Via de Sant Ignasi. Ni les escales ni la rampa no resolien de forma satisfactòria la mobilitat, bàsicament per a persones que van en cadira de rodes, cotxets o gent gran, en opinió d'Aloy, per la qual cosa s'ha buscat l'alternativa dels ascensors. Anirà acompanyada de la reurbanització de la Baixada dels Drets, on faran una plataforma amb un pendent continu i s'eliminaran tots els graons. També els que donen als habitatges.

Els ascensors serviran "per millorar la connectivitat dels tres barris, Escodines, Barri Antic i Vic-Remei, que històricament ha sigut complexa a causa del torrent de Sant Ignasi", va dir Aloy.

Els ascensors

Un serà al carrer del Remei de Baix, on actualment es fa la nova residència de la Fundació Sociosanitària. Connectarà amb el carrer del Remei de Dalt. L'altre s'instal·larà al carrer de Santa Llúcia, en un edifici de propietat municipal, que permetrà plantar-se directament a la plaça Major. D'aquesta forma també se salva l'obstacle de la Baixada del Pòpul i es garanteix un circuit directe entre les Escodines i la plaça de l'Ajuntament a través de la passarel·la sobre la Via de Sant Ignasi, va destacar el regidor. El primer ascensor el finançarà la Fundació Sociosanitària i es posarà en marxa quan s'acabi l'ampliació de la residència. El de Santa Llúcia tindrà un cost de 125.000 euros, i és previst que funcioni abans no comencin les obres a la Baixada dels Drets.

Per a Aloy, una escala mecànica o una rampa no solucionarien els problemes d'accessibilitat, i a més a més tenen un cost molt més elevat que no pas els ascensors.

A més a més de la reurbanització de la Baixada dels Drets, el projecte d'obres preveu convertir en una plaça l'espai que ocupava la Sala Ciutat, reurbanitzar la Via de Sant Ignasi, entre la plaça i les piscines, amb l'ampliació de les voreres, i millorar el carrer de Vidal i Barraquer. Tot plegat suposarà una transformació important de tot aquest sector de la ciutat, segons Aloy.

L'alcalde de Manresa va assegurar que es tracta de l'obra amb més dotació pressupostària que hi haurà aquest mandat. "Suma 3,6 milions, i no n'hi ha prevista cap altra d'aquesta envergadura".

Va afirmar que l'objectiu és millorar l'espai urbà de tot aquest entorn, resoldre la connectivitat a banda i banda de la Via de Sant Ignasi i potenciar "el centre històric, un compromís ineludible i prioritari per crear un nou pol d'atracció a la ciutat". Va opinar que quan l'espai de recepció de pelegrins del Camí de Sant Ignasi funcioni a ple rendiment aquest serà el primer punt de la ciutat que visitarà molta gent.

Per a Valentí Junyent, s'ha buscat una solució general per a tot el conjunt de l'entorn de la Via de Sant Ignasi "tenint en compte la mobilitat de tota la zona i més enllà de solucions concretes en llocs concrets que s'hagin pogut plantejar històricament", en referència a la Baixada dels Drets.

Ahir al capvespre el projecte es va exposar en un acte públic que es va celebrar al Museu Comarcal.