L'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa ha posat en marxa el servei de radioteràpia que evitarà el desplaçament a Terrassa de 400 pacients l'any de la Catalunya Central per rebre el tractament.

Precisament qui coordinarà tota la gestió i prestarà el servei és el Consorci Sanitari de Terrassa, que juntament amb l'Hospital Taulí de Sabadell i ara Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia formen un anell oncològic fora de l'àrea metropolitana, tal com preveu el Pla Director d'Oncologia del departament de Salut.

El servei garanteix el tractament a pacients del Bages, Berguedà, Solsonès i Cerdanya, que a partir d'ara no s'hauran de desplaçar al Vallès Occidental. Una teràpia estàndard consisteix en una trentena de sessions d'entre 10 i 15 minuts cada dia. A més a més sovint s'ha de combinar radioteràpia amb quimioteràpia, que també es presta a Sant Joan de Déu. Ara els pacients s'estalviaran aquests viatges a Terrassa (abans s'havia d'anar a Barcelona), amb la qual cosa es millora la qualitat de vida del malalt.

En el 75 % dels casos es prescriu com a teràpia curativa d'un procés de càncer, i en l'altre 25 % com a tractament pal·liatiu del dolor, generalment en casos incurables.

L'accelerador lineal

L'aparell de radioteràpia és un accelerador lineal (AL) que es va començar a muntar a final de l'any passat a Sant Joan de Déu, en una mena de búnquer dissenyat i construït expressament quan es van fer les obres d'ampliació de l'hospital per evitar fuites de radiació.

El gener es va iniciar l'anomenat procés de calibratge de l'accelerador, que ha durat fins ara (vegeu Regió7 del 6 de febrer). Es tracta d'una tasca molt especialitzada, ja que l'aparell ha de ser capaç d'emetre dosis molt altes de radiació amb una absoluta precisió per tocar només la zona concreta on hi ha el tumor.

L'aparell que s'ha posat en marxa té unes altes prestacions tecnològiques, i permetrà aplicar les modalitats terapèutiques més avançades com la radioteràpia guiada per la imatge; la radioteràpia modulada i volumètrica, que permet adaptar la forma de la radiació a la forma geomètrica del tumor; la radioteràpia adaptativa, que permetrà anar variant la radiació a mesura que el tumor redueixi la mida; i la radioteràpia sincronitzada amb la respiració, per ajustar-la al moviment del tumor.