Ponts que no serveixen per passar

Sobre la Sèquia, a prop de Sant Iscle, s'han construït dos pontarrons per evacuar les aigües pluvials

03.06.2016 | 15:39
Ponts que no serveixen per passar
Ponts que no serveixen per passar

Un pont és una estructura per salvar un obstacle i permetre així donar continuïtat a un recorregut. Per això sorprèn veure un pont barrat per un dels seus extrems. Aquest fet, però, té una explicació.

La Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia ha construït dos pontarrons més al tram del parc de l'Agulla a Sant Iscle. Aquests ponts petits estan oberts per accedir-hi des del camí de la Sèquia i barrats en l'extrem que dóna als camps. Una robusta tanca de fusta impedeix l'accés a l'altra banda, però permet que els caminants puguin aturar-se a descansar mentre l'aigua del canal continua el seu curs per sota dels seus peus.

Però quin sentit té un pontarró barrat?

Doncs, s´han fet per tal d´evacuar les aigües pluvials que es poden acumular als camps, i impedir que vagin a parar a la Sèquia. El fet que estiguin barrats és per evitar que la gent pugui utilitzar-los per accedir als camps.

O sigui, que aquestes estructures tenen per objecte conduir l'aigua de pluja enfangada i impedir que vagi a parar al canal que abastax d'aigua la ciutat. Millorant la qualitat de l'aigua que arriba al llac també es fa més eficient el seu procés de potabilització.

Els pontarrons, però, no renuncien a la seva funció d'estructura sobre la qual una via de comunicació pot salvar una depressió o un obstacle (riu, barranc, canal) o creuar una altra via de comunicació situada a nivell inferior.

Si es retirés la tanca de fusta que impedeix creuar els pontarrons a l'altra banda, es podria continuar el camí, perquè tots dos nous ponts tenen graons per salvar el desnivell amb els camps.

Al llarg del canal de la Sèquia hi ha una setantena de pontarrons. La Sèquia té un recorregut de 26 quilòmetres, amb només 10 metres de desnivell, que travessa els termes municipals de Balsareny, Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages. S'hi poden trobar fites termeneres de Manresa perquè tota la Sèquia pertany al terme municipal de Manresa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Els estudiants en un dels exercicis al llarg del camí ignasià
Estudiants d´ESO experimenten l´espiritualitat del camí ignasià

Estudiants d´ESO experimenten l´espiritualitat del camí ignasià

Un grup d'alumnes de l'escola FEDAC va fer el darrer tram del camí ignasià entre Castellgalí i...

Minimarató de reanimació cardiopulmonar amb 1.400 alumnes

Nens i joves de primària, ESO i cicles de grau superior aprendran a fer anar un desfibril·lador

Ple de Manresa: aprovat per unanimitat batejar amb el nom d´Andreu Vivó la sala de gimnàstica artística del Vell Congost

Ple de Manresa: aprovat per unanimitat batejar amb el nom d´Andreu Vivó la sala de gimnàstica artística del Vell Congost

En la sessió d'aquest dijous també s'han acordat els canvis a Aigües de Manresa mentre els...

Alumnes d´ESO de Manresa experimenten l´espiritualitat del Camí ignasià

Alumnes d´ESO de Manresa experimenten l´espiritualitat del Camí ignasià

Estudiants de secundària participen en un itinerari amb activitats de meditació i gestió de les...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema