La rebaixa del 8% dels valors cadastrals de Manresa per al 2017 no acaba d'ajustar-los a la realitat del mercat immobiliari de la ciutat, segons el secretari gerent de la Cambra de la Propietat Immobiliària de Manresa i el Bages, Jordi Carreras, que assegura que "encara hi ha camp per córrer".

Consultat per aquest diari, Carreras opina que amb la rebaixa del 27% el 2014, del 29% el 2015 i del 8% el 2017 la situació "es va ajustant" però manté l'opinió que va ser un error que l'Ajuntament no s'acollís a la rebaixa de del 30% dels valors per al 2016 (vegeu Regió7 del 22 de juliol del 2015).

Per a Carreras, l'argument que va fer servir el regidor d'Hisenda de l'equip de govern, Josep Maria Sala, que una reducció d'aquesta magnitud repercutiria negativament sobre els patrimonis dels ciutadans i de les empreses, "va ser una sortida per la tangent".

El secretari gerent de la Cambra de la Propietat Immobiliària explica que "per descomptat entenem que si pel 2016 hi cabia una rebaixa del 30% [que no es va aplicar] pel 2017 hi cap una del 8%".

Per copsar fins a quin punt estaven inflats i s'han ensorrat els valors cadastrals només cal veure que per a ciutats com Manresa, que van fer la seva revisió cadastral en el moment àlgid de la bombolla immobiliària, s'han ofert rebaixes del 27% el 2014, del 29% el 2015, del 30% el 2016 i del 8% el 2017. L'Ajuntament de Manresa s'ha acollit a totes les rebaixes excepte la del 2016.

Mercat boig

Aquestes rebaixes lineals de valors es duen a terme amb un barem que marca el govern central i que és igual per a tots els municipis (siguin a la platja o a la muntanya, en una zona pròspera o deprimida) que s'hi puguin acollir. D'aquesta forma es supleixen les revisions clàssiques de valors cadastrals amb treballs de camp ampli sobre el terreny per fer un vestit a mida a cada municipi, que ja no es duen a terme.

En aquests moments, a Manresa se segueixen fent compravendes amb preus que estan molt per sota del valor cadastral -quan el valor cadastral hauria de ser aproximadament la meitat del preu de mercat- i les taxacions no es respecten "en un mercat que segueix estant boig", explica Carreras, a causa dels efectes de la crisi i de la necessitat que tenen alguns venedors de treure's de sobre patrimoni immobiliari.

Rebaixa de l'IBI

El valor cadastral és un dels paràmetres per al càlcul de l'Impost de Béns Immobles (IBI), però no té una correspondència directa sobre el que els ciutadans paguen per aquest concepte perquè és l'Ajuntament qui determina el volum de recaptació amb l'aplicació d'un o altre coeficient.

Això explica que malgrat la rebaixa contínua dels valors cadastrals de la ciutat la recaptació per IBI no baixi.

La Cambra de la Propietat Immobiliària de Manresa i el Bages, que forma part de la plataforma d'entitats per a la rebaixa de l'IBI, opina que, a banda del tema dels valors cadastrals, "els impostos segueixen necessitant alguna adequació".

Carreras ha recordat que el govern va desestimar rebaixar l'IBI perquè no podia prescindir dels ingressos, "i aquesta continua sent una assignatura pendent". I creu que "si no s'hagués produït tota la mobilització sobre l'IBI que hi va haver no sabem on hauria anat a parar aquest impost". Rebla dient que "mantenim l'opinió, pel que fa a l'IBI, perquè no es pot collar més del compte".