El Pacte de ciutat per a la promoció econòmica i la cohesió social de Manresa no ha generat unanimitat entre els organismes i entitats que formen el nucli dur que van signar el tractat el 2013, que amb el nou mandat municipal s'ha de reeditar.

Comissions Obreres i la Federació Empresarial de la Catalunya Central no estan convençuts de tornar a subscriure l'acord. Sí que ho faran, en canvi, la Cambra de Comerç, la patronal de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEC), el sindicat UGT i també Creu Roja i Càritas, entitats que hi participaran per primera vegada per accentuar l'acció social del pacte.

En l'àmbit polític tampoc no hi ha unanimitat. A l'últim ple municipal es va aprovar el document base del pacte (vegeu Regió7 del 21 de maig) amb els vots en contra de la CUP i l'abstenció de Democràcia Municipal.

Falten concrecions

Pel sindicat Comissions Obreres, Lluís Vidal Sixto explica que el sindicat està pendent d'una sèrie de propostes que van plantejar per ser incloses al pacte. "No és que hi estiguem en contra, sinó que estem esperant resposta" a temes com el salari mínim, possibles remunicipalitzacions de serveis o criteris per tenir en compte quan es renovi una concessió, reforçar el personal del Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació o la posada en marxa de beques de formació. "Volem més concrecions per saber de què parlem", assegura.

La Federació Empresarial tampoc no n'està convençuda. N'ha de parlar en junta i s'ha d'acabar de decidir, però "no ens encaixa", afirma Salvador Cots. "Jo crec que les coses han canviat" respecte al 2013, quan va subscriure el primer pacte. A més a més recorda que és un tema que duia molt personalment l'anterior president, Celdoni Sala, mort recentment.

En canvi per al president de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Pere Casals, el pacte és una bona eina "si se'n fa un seguiment". Destaca que el document recull aportacions de la Cambra, i pensa que és un valor que entitats i organismes diferents hagin "sigut capaços de consensuar tants punts. Tots hi trobarem coses a faltar, però és un gran èxit. Si volem ser pragmàtics hem de començar a treballar en el que estem d'acord, i després ja parlarem del que no hi estem". Casals explica que la Cambra insistirà, en el marc del pacte, en temes com la promoció econòmica i de la ciutat, l'ocupació o la revitalització del centre històric de Manresa.

La PIMEC també hi prendrà part. Núria Cabrera, de la patronal de la Petita i Mitjana Empresa, pensa que la promoció econòmica i la cohesió social s'han d'abordar de forma conjunta. "No tindrem una ciutat desenvolupada si prioritzem tan sols un dels àmbits. Hi ha d'haver un equilibri. Sense una societat sensible amb les persones no tindrem una economia desenvolupada i a l'inrevés".

El sindicat UGT a Manresa subs-criurà, també, el pacte. Per al seu dirigent, Miguel Espejo, "ha de ser un instrument per millorar la situació de les persones". Destaca que la col·laboració entre l'Ajuntament i els agents socials "per treballar junts en aquesta direcció està bé. Hi ha limitacions econòmiques, però hi ha d'haver voluntat i intentar millorar".

El president de Càritas, Jaume Espinal, considera que és positiu "que ens tinguin en compte. Som un actiu que hi podem aportar coses, i així ho farem". Càritas incidirà especialment en temes socials i d'inserció. De moment el document inclou aportacions de l'entitat com temes de formació i qualificació professional per a persones especialment vulnerables i el foment de l'autoocupació.

Creu Roja també participarà per primera vegada al pacte. Prioritzarà tot el que faci referència a l'àmbit social i al benestar de les persones, assegura el seu president, Miquel Riera. Destaca que el document ja té en compte temes socials en aspectes com ocupació o la contractació, de forma que l'àmbit social es toca "transversalment, i aquest és el camí".