Comença el trasllat de les 700 peces del lapidari per fer les obres al museu de Manresa

Va a un local de la Reforma a causa dels treballs de remodelació a l'antic col·legi de Sant Ignasi

10.06.2016 | 19:34
Preparació dels palets amb elements del lapidari per poder-los traslladar
Preparació dels palets amb elements del lapidari per poder-los traslladar

La primera setmana de juliol han de començar les obres al Museu Comarcal que, entre altres, serviran per habilitar-hi els nous espais d´acollida dels pelegrins que arribin a Manresa pel Camí Ignasià. Aniran a dues sales de la planta baixa, amb entrada pel claustre, que fins ara han guardat les 700 peces del lapidari del museu, que ja han començat a treure per traslladar-les a un magatzem municipal que hi ha al recinte del pàrquing de la Reforma.

El lapidari del museu conserva elements que es van salvar dels enderrocaments, durant la guerra civil, de les esglésies del Carme i de Sant Pere Màrtir: capitells, columnes, escuts, àbacs, claus de volta, sarcòfags. Primer es van guardar a la Cova i els anys quaranta ja van anar a l´edifici de la Via de Sant Ignasi, en un espai que després va passar a ocupar l´arxiu, i des dels anys noranta a les dues sales on han estat fins ara.

Malgrat que són peces que ja estan inventariades, el director del museu, Francesc Vilà, explica que s´aprofitarà el trasllat per posar aquest inventari al dia. Destaca que el fet de poder-les tenir en un lloc més gran que l´actual (el magatzem de la Reforma té 1.193 m2) facilitarà la repassada perquè entre els palets en els quals es distribuiran hi haurà uns passadissos que en els locals actuals, per manca d´espai, eren inviables. La previsió, de cara a l´any vinent, és fer-ne una selecció per retornar-les i exposar-les al museu.

D´aquest lapidari és d´on els responsables de l´Espai Manresa 1522, inaugurat el desembre passat al teatre Conservatori per posar en valor la Manresa que va conèixer Sant Ignasi de Loiola, van treure elements de les dues esglésies esmentades que van servir per donar-hi contingut.

L´actuació té un pressupost de 43.000 euros per a l´inventari, el muntatge i trasllat dels elements patrimonials dels baixos del museu al nou local, i les intervencions en aquest espai: retirada del material emmagatzemat (actualment funciona com a magatzem municipal), execució de les escomeses i comptadors d´electricitat i aigua potable, instal·lació d´enllumenat, construcció d´un sanitari i dels elements d´evacuació de les aigües brutes... El pressupost també inclou la compra d´un centenar de palets per al trasllat i l´emmagatzematge de peces del lapidari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

La Fundació Althaia ha activat gairebé 2.000 vegades el Codi Ictus en 10 anys

La Fundació Althaia ha activat gairebé 2.000 vegades el Codi Ictus en 10 anys

El 2006 es va posar en marxa el protocol per atendre el més ràpid possible casos de vessaments...

El Govern rep 40 pisos de CaixaBank per a lloguer social, 7 dels quals a Manresa

El Govern rep 40 pisos de CaixaBank per a lloguer social, 7 dels quals a Manresa

La consellera Meritxell Borràs ha presidit aquest matí l'acte de lliurament de les claus dels...

Manresa impulsa que aturats trobin feina en el sector agrari

Qui estigui interessat a desenvolupar una carrera professional agrària pot adreçar-se al Centre...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema