Primer dia, aquest dimarts, de les PAU, les Proves d'Accés a la Universitat, més conegudes amb el nom de selectivitat. Optimisme a Manresa a 2/4 d'11 del matí, després de fer el primer examen del dia, de castellà, i enuig al migdia una vegada completat el de català, que la majoria d'alumnes consultats per Regió7 van trobar bastant més difícil. Mariona Garcia i Víctor Rodríguez, de l'institut Mig Món de Súria, asseguraven que "la part comuna de català era molt més fàcil en els exàmens dels anys anteriors", que havien fet al seu centre per entrenar-se.

Enguany, es va fer curt d'exàmens. Joan Jorge, president d'un dels dos tribunals de l'EPSEM-UPC, explicava que no els n'havia quedat ni un de les proves de castellà ni de català per donar als professors. Així com altres anys, després de cada prova, era habitual veure els mestres que acompanyen els alumnes dels diferents centres repassant les preguntes amb un exemplar de la prova a la mà, en aquest cas pocs ho van poder fer, la qual cosa els va dificultar la tasca d'aclarir dubtes al seu alumnat.

A Manresa, en aquestes PAU -avui i demà encara hi ha proves- s'examinen 840 alumnes de les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès. Estan repartits per l'EPSEM-UPC (424 alumnes, amb Anna Bonsfills i Jorge com a presidents dels dos tribunals), la FUB-UManresa (201 alumnes, amb Montserrat Pons com a presidenta del tribunal) i l'institut Lacetània (215 alumnes, amb Maria Antònia Molina de presidenta).

Josep Cerarols i Èrica Bosch, de Calders i Monistrol, respectivament, i estudiants de l'institut Miquel Bosch i Jover, del qual hi havia 26 alumnes, explicaven al matí que "castellà ens ha anat bé, millor del que ens esperàvem". Ell vol fer un nou grau de filosofia i economia, i ella publicitat i màrqueting, que "demana una nota de tall alta". Imma Castellà, d'Artés i estudiant del mateix institut, comentava que s'havia preparat durant tres setmanes, sobretot per a les "assignatures específiques". De l'institut Castellet hi havia 40 estudiants. Paula Garcia i Queralt Garcia també deien que castellà els havia anat molt bé i que s'havia notat el repàs que havien fet a classe d'exàmens d'altres anys.

De la catàfora a la paronímia

Oriol López, Marc Guerra i Robert Fontanet, de l'institut Cal Gravat de Manresa, coincidien a valorar que la prova de castellà havia estat "més accessible" que la de català. Quant al temps que tenen per prova, una hora i mitja, convenien que "és suficient". Helena Vallés, del mateix centre, aportava com a anècdota que, en el cas de castellà, "si l'any passat va ser catàfora, aquest any ha estat paronímia", referint-se a dos mots complicats inclosos en la prova de castellà.