Un jutjat de Barcelona ha condemnat el Servei Català de la Salut a indemnitzar amb 80.000 euros els fills d'una dona que va morir el 2015 a causa d'un càncer de pàncrees que va tardar gairebé dos anys a ser-li diagnosticat a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa de la Fundació Althaia. L´asseguradora s´haurà de fer càrrec de la indemnització. La família reclamava 250.000 euros.

La sentència conclou que la malaltia es podria haver detectat en els primers estadis, però que el retard va provocar «una pèrdua d'oportunitat a l'hora d'instaurar el tractament, amb possibilitat d'intervenció quirúrgica, que hauria suposat una millor qualitat de vida durant cert període» per a la pacient. Així mateix assegura que el cas «devia produir una alteració psicològica en la pacient, que no millorava malgrat acudir als facultatius especialistes que havien de diagnosticar l'origen de les seves dolences».

La sentència considera provat que el juliol del 2011 la dona, de 62 anys, va anar a l´hospital afectada de dolors abdominals i lumbars. En un primer moment li van diagnosticar un còlic nefrític. Les visites mèdiques i els ingressos a l´hospital es van anar repetint, i fins i tot prenia morfina, cada cop en quantitats més elevades, per pal·liar el dolor.

No va ser fins al març del 2013, quan li van practicar un TAC de contrast, que van detectar el càncer de pàncrees localment avançat. Va rebre quimioteràpia. La dona va morir dos anys més tard.

El director assistencial d´Althaia, Ignasi Carrasco, ha explicat a Regió7 que la fundació no tenia constància que el cas estigués en mans de la Justícia. «Tot i que el cas el vam atendre nosaltres i ens fem càrrec de la nostra responsabilitat, la denúncia és contra l´asseguradora del Servei Català de la Salut». Afirma que en tot moment la dona va ser atesa i se li van fer les exploracions necessàries «fins que finalment es va trobar un càncer que és difícil de diagnosticar».