Un professor universitari canta les excel·lències del seu centre d´ensenyament. Envoltat d´alumnes que estan estudiant canta les virtuts amb un to seriós. Tan que pot arribar a fer badallar. De cop i volta una mà apreta el botó on. Comença a sonar una suau música d´ambient i es posen en marxa diversos mecanismes químics, mecànics i electrònics que acaben deixant anar una gran fumera i que deriva, com qui no vol la cosa, en una festa grossa.

Molt resumit, aquest és l´argument del vídeo irreverent i més descarat que ha editat la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa i que ha penjar a les xarxes socials. Vol ser un reclam per als joves perquè estudiïn enginyeria i, per suposat, que ho facin al centre universitari manresà.

«Em van proposar fer un espot per a les xarxes socials. El vídeo formal ja el tenim, i vem decidir tirar endavant» una fórmula més agosarada, explica la directora del centre, Rosa Argelaguet.

Els autors del vídeo són Nina Solà, Pol Picas i Júlia Girós. La idea «era transmetre un missatge més juvenil parodiant una mica el sempre clàssic vídeo d´universitats amb el professor que explica com és de bona, com en va de bé i les sortides que tenen els estudis».

Continua dient que «nosaltres el que volíem era que això sorgís dels alumnes, perquè en realitat qui fa funcionar la universitat són ells, i volíem jugar amb el concepte Funciona perquè l´enginyeria funciona i pot ser molt divertida».

Qui fa de professor al vídeo és un professor de veritat de la Politècnica. Es tracta de Josep Maria Cors, doctor en Matemàtiques. «Personalment m´ho vaig passar bé, però actuar és molt complicat», explica. «Jo no m´hi reconec. No sé si ho vaig fer bé o malament, però fer aquest paper d´avorrit, la cantarella... em va costar». També té anècdota: «em van dir que havia d´anar molt clàssic. Al meu armari no hi ha vestit de sastre. Vaig buscar el jersei més carca. Estava per demanar-li al meu pare».

Tots els mecanismes que es posen en marxa a la filmació i que acaben boicotejant el discurs de Cors tenen a veure amb tots els estudis que s´imparteixen a la UPC a Manresa. D´aquesta forma «no és una broma fora de lloc«, diu, «sinó que té a veure molt amb el que s´imparteix. De fet la tecnologia és convertir la ciència en alguna cosa que funcioni, i com que aquí fem tecnologia, és escaient».

Argelaguet recorda que no va ser fàcil «pensar com ho fèiem perquè sortissin totes les titulacions». És mèrit d´un altre professor del centre, Marc Soler. Tot queda a casa. També els estudiants que apareixen a la filmació són alumnes de l´Escola Politècnica a Manresa. La majoria són voluntaris, i els que apareixen en una aula del centre se´ls hi va demanar la seva col·laboració mentre es duia a terme l´enregistrament. «En aquests moments tenim tot de grups i de jovent que viu molt el Campus», assegura Argelaguet. «Hi ha dinamisme».

El vídeo té detractors i defensors a la UPC, i Solà respon que a qui ha d´agradar és «als alumnes que han de venir a estudiar aquí».

El rodatge es va fer durant dos dies a la biblioteca del Campus, on intervé Cors, i a l´EPSEM. La filmació acaba amb el hastag #Manresafunciona. És molt genèric, però qui sap si es podria acabar convertint en un lema de la ciutat. «Igual algú el copia», diuen.