En una hora es va resoldre un conflicte que feia 3 anys que durava. La Plataforma d'Afectades per la Hipoteca del Bages (PAHC) va ocupar diemcres cap a les 11 del matí l'oficina de Bankia a Crist Rei per lliurar les claus del pis d'una família de Castellbell que no pot pagar la hipoteca a canvi de cancel·lar el deute. Per sorpresa de tothom, una hora més tard el cas estava resolt i l'ocupació es va acabar.

La previsió era que la protesta s'allargués durant hores perquè feia tres anys que s'arrossegava el problema i perquè la setmana passada es va dur a terme un acte de conciliació als jutjats de Manresa i Bankia es va negar a negociar.

Dimecres va ser diferent. Robert Escribano i la seva companya, Lluïsa, van entrar a l'oficina acompanyats per una quarantena d'activistes. Alguns es van quedar a dins i d'altres els donaven suport des de fora. Van expressar la seva voluntat de no moure's fins que no es resolgués el tema. Fins i tot duien menjar en previsió que s'hi haguessin d'estar moltes hores. Entre els activistes hi havia els tres regidors de la CUP a l'Ajuntament de Manresa, Jordi Masdeu, Jordi Garcés i Gemma Tomàs; i el president del Grup Municipal Socialista, Felip González.

Escribano va explicar a Regió7 que el 2007 van signar una hipoteca amb Bankia. El 2009, l'empresa on treballava, dedicada al tractament d'aire comprimit a Vacarisses, va fer un ERO, i finalment es va quedar sense feina."Vam demanar a Bankia que ens ajudessin i ens van ajudar a fer més gran la pilota. Al principi anàvem tirant. Ens vam haver d'endeutar per poder continuar pagant la hipoteca" fins que finalment "vam decidir lliurar el pis, cosa que mai no han volgut". Assegura que l'únic sou que entra a casa és el de la Lluïsa, mil euros, i la hipoteca pujava 976 euros cada mes. "Així no hi ha manera. Volíem lliurar el pis a Bankia i anar a viure a casa dels pares de la meva dona". La parella té dos fills de 23 i 15 anys. Al migdia, el cas estava resolt. Quan es va anunciar es van tornar a sentir crits amb la consigna "sí que es pot".

Feia un any i mig que la PAHC a Manresa no protagonitzava cap ocupació d'una oficina bancària a la ciutat, recurs que porten a terme quan la negociació queda encallada i no hi ha perspectives que avanci. L'última va ser a principi de l'any passat a CatalunyaCaixa de la Bonavista. Llavors, però, va durar 16 hores i inicialment no es va aconseguir l'objectiu desitjat.