El Museu Comarcal de Manresa (MCM) presenta, a partir d´aquest divendres, 17 de juny, una experiència museística vinculada amb l'estada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat de Manresa (1522-1523). Amb el títol "Exercicis Musicals al Museu Comarcal de Manresa. L'experiència transformadora de Sant Ignasi de Loiola a Manresa" es fa possible una experiència en què la contemplació d'una selecció d'obres i peces artístiques del fons del MCM es combina amb l'audició musical i la lectura de diferents cites del propi Sant Ignasi de Loiola.

Produïda pel Museu Comarcal de Manresa i comissariada pel musicòleg Oriol Pérez i Treviño, aquests Exercicis Musicals suposen una invitació a viure una experiència estètica per acostar-se a la naturalesa del munt d'experiències i vivències místiques viscudes pel sant basc a la ciutat de Manresa.

Entre març de 1522 i febrer de 1523 Ignasi de Loiola visqué a Manresa. En aquests mesos consolidà la transformació espiritual iniciada a Loiola i trobà la inspiració que el portaria a elaborar els exercicis espirituals i a fundar l´orde jesuïta. Aquesta vivència espiritual i religiosa mostra prou elements, segons l´explicació que el mateix Ignasi en donaria anys més tard, per poder considerar que va ser alhora una experiència mística.

L´objectiu de la nova proposta del Museu és oferir una tipologia de visita diferent i original i posar en valor la seva capacitat per a generar sensacions i emocions, per produir un coneixement que no ve de l´aplicació del discurs racional, didàctic o informatiu. D´aquesta manera, també es dóna sentit al museu i a les seves possibilitats com a espai d´experiència obert tant al territori que es vol explicar com a les persones que el visiten.

Així doncs, en aquest itinerari escoltarem, veurem i llegirem. Caminarem i pensarem. I no només posarem en joc allò de què el museu disposa sinó que convidarem a qui hi participi, en la mesura que ell vulgui, a posar també en joc sentits, memòria i imaginació. L´objectiu s´haurà acomplert tant si al final del recorregut hom es reconeix en allò que ha viscut com si entén que s´ha posat al seu abast elements per a interpretar críticament una determinada experiència humana.

Guiats per una tauleta electrònica

Els participants disposaran d´una tauleta electrònica (inicialment, el Museu en tindrà sis), que els visitants recolliran en iniciar el recorregut i que els guiarà per les diverses sales. A través de la tauleta, connectada a auriculars, podran activar la música que s´ha pensat per a cadascuna de les deu aturades que es fan al llarg del recorregut. Alhora, al costat de cadascuna de les obres d´art hi ha un plafó, amb una cita de Sant Ignasi i una explicació de per quin motiu s´ha escollit aquella obra.

El recorregut no es fa en absolut per obres contemporànies a Ignasi de Loiola. Es tracta d´un itinerari per peces de diverses èpoques, també amb músiques de diversos etils, èpoques i procedències. Tot plegat amb l´objectiu de generar en l´espectador una experiència similar a la viscuda per Sant Ignasi.

La visita està pensada per a tots els públics i està concebuda per realitzar individualment, si bé també serà possible en grups de fins a 15 persones. La visita s´adreça a un públic que no serà passiu, sinó que ha d´interactuar, triar i actuar. Es proposa un itinerari amb deu aturades, en cadascuna de les quals es pot escoltar una música, però cada visitant pot improvisar el seu propi recorregut. Aturar-se més estona a cada obra d´art proposada, contemplar també les de l´entorn, etc. De fet les obres no s´han ubicat totes en un mateix espai, sinó que estan al mateix lloc que ocupen habitualment al Museu. Simplement s´han marcat i s´hi han col·locat plafons explicatius, però el visitant pot fer-se a mida la visita i, lògicament, aprofitar per contemplar la resta d´obres del Museu.

El cost inicial de l´entrada a la nova experiència serà de 5 euros. Hi ha la possibilitat de fer reserves per grups. Els continguts s´han fet en català, castellà i anglès.

El projecte és una iniciativa del Museu Comarcal de Manresa, amb el suport de la Generalitat de Catalunya (Direcció General del Patrimoni Cultural - Servei de Museus), a través del programa "El Patrimoni Emociona".

La presentació de la nova experiència s´ha fet aquest matí, al Museu Comarcal. En l´acte, la regidora de Cultura, Anna Crespo, ha manifestat la satisfacció del consistori per l´estrena de la nova experiència, que "apel·la als sentiments i a les emocions", i que per tant és una proposta innovadora i original, amb potencialitats d´arribar a molts públics. Al seu torn, Joan Calmet, regidor de Turisme i Festes, ha assegurat que és una experiència "frapant, diferent, útil i apropiada", i ha remarcat que el projecte Manresa 2022, que commemora el 500 aniversari de l´estada de Sant Ignsi a Manresa, "té moltes derivades i ens obre moltes oportunitats. Fins ara havíem parlat més d´algunes actuacions urbanístiques, però òbviament la voluntat és que la proposta tingui recorregut, entri a fons en els continguts i que arribi a les persones". Els representants de l´equip de govern coincideixen que la nova experiència "parteix d´un plantejament innovador i potent i vol arribar a l´ànima". Segons Calmet, el projecte parteix de l´estada de Sant Ignasi de Loiola i per tant el component espiritual i religiós "hi és i no s´amaga", però a partir d´aquí, cada persona pot fer-se seva aquesta experiència i fer-ne una lectura íntima i personal

El director del Museu; Francesc Vilà, ha agraït el suport de la Direcció General de Patrimoni Cultural per l´impuls del projecte, així com de totes les persones que hi ha intervingut, i ha assegurat que el projecte té un públic objectiu inicial clar, les persones que estan interessades en la figura de Sant Ignasi, però la voluntat és arribar a un públic ampli i que pot ser d´abast mundial, i "en aquest sentit comptem amb el suport de la Cova, que rep visitants d´arreu del món".

Precisament el director de la Fundació La Cova, Lluís Pagès, ha afirmat que "lògicament hi ha un paral·lelisme entre aquests Exercicis Musicals i els Exercicis Espirituals de Sant Ignasi" i ha afirmat que "és emocionant poder transmetre en un museu aquesta vivència, que probablement no es pot fer enlloc més del món. Serà un èxit i una manera per tal que la gent s´apropi a Sant Ignasi i a Manresa.

El gruix de la presentació ha anat a càrrec d´Oriol Pérez, autor del projecte, que ha afirmat que la proposta complementa les accions que s´estan duent a terme sobre la vivència de sant Ignasi a Manresa, però amb la voluntat "d´aprofundir en el cor d´aquesta experiència. Una manera de fer-ho eta a través d´una experiència estètica com la que oferim". Pérez assegura que és una experiència que "depassa les lògiques mentals i racionals i apel·la a tot allò sensorial". Pérez hi ha afegit que "no és una exposició sobre Sant Ignasi, sinó que proposa fer una mirada diferent a obres del Museu acompanyats de música i de textos escrits pel sant".

Del claustre a les sales del Museu

Els Exercicis Musicals comencen en un claustre, que serà preàmbul d´una experiència que portarà els visitants a explorar nous camins de la mà de la música i de la bellesa antiga de les coses. Per fer-ho, l´ideal és deixar fora els neguits i cabòries que potser hauran seguit el visitant fins a les portes del Museu, i oblidar-se de tota indumentària supèrflua tal com va fer Ignasi en arribar a Manresa. Caldrà posar en silenci la ment i amb les músiques, les obres d´art i els textos que es proposen, deixar-se portar per camins diversos de l´ànima. I així deixar que s´obri un espai dins de cadascú i preparar-se per començar a "assaborir les coses internament".

Idea original i continguts, Oriol Pérez i Treviño.

Disseny gràfic i museogràfic, Jesús Galdon.

Redacció de textos, Jordi Piñero.

Programació App, Xevi Olivé.

Coordinació Francesc Vilà Noguera.

Producció i Muntatge Serveis tècnics MCM.

Aquest projecte forma part del programa "El Patrimoni Emociona" de la Generalitat de Catalunya i ha estat possible gràcies al seu suport.

Itinerari

0 CLAUSTRE

>Obra: Claustre, Antic Col·legi de Sant Ignasi, any 1750.

>Música: contrapunctus I de L´Art de la Fuga BWV 1080, J. S. Bach.

>Text: El que omple i satisfà l´ànima no és saber molt sinó sentir i assaborir les coses internament. (Exercicis Espirituals, 2)

1 COMPOSICIÓ

>Obra: Ullal d´Elephas Antiquus, de fa uns 170.000 anys, trobat al Tossal dels Cigalons (Manresa).

>Música: Kuru de El Thayambaka (Kerala, Sud de l'Índia).

>Text: El primer preàmbul és la composició veient el lloc. (Exercicis Espirituals, 47)

2 CRUCIFIXIÓ

>Obra: Crucifix, anònim, s. XIV, talla de fusta policromada.

>Música: Kyrie de la Messe de Nostre Dame, Guillaume de Machaut.

>Text: Imaginar Crist nostre Senyor al davant i posat en creu, i dialogar amb ell, de com de creador ha vingut a fer-se home i de vida eterna a mort temporal i a morir per mi. (Exercicis Espirituals, 53)

3 CREU

>Obra: Creu de terme de la Culla, Francesc Feliu i Joan Pere, s. XV, escultura en pedra.

>Música: Cantiga de Santa Maria n. 48 , Alfons X "El Savi".

>Text: Això va durar una bona estona i després anà a agenollar-se davant d´una creu, a la vora, i donà gràcies a Déu. (El pelegrí, 31)

4 CONVERSIÓ

>Obra: Sales d´art del renaixement i el barroc, diversos autors, ss. XVI i XVII, pintura sobre fusta i escultura en fusta daurada i policromada.

>Música: "Der welcher wandert" de La Flauta màgica K.620, W.A. Mozart.

>Text: I com que era molt afeccionat a llegir llibres mundans i falsos que es diuen de cavalleria, en sentir-se bo demanà que li´n donessin per passar l´estona. Amb tot, en aquella casa no en van trobar cap dels que solia llegir i per això li donaren una Vita Christi i un llibre de la vida dels sants en castellà. (El pelegrí, 5)

5 NAIXEMENT

>Obra: Adoració dels pastors, Joan Grau (escultor) i Gabriel Adrià (daurador), entre 1642 - 1646, procedent del retaule del Roser de l´església de Sant Pere Màrtir del convent dels dominics (Manresa).

>Música: Sonata núm. 9 de Les sonates del Rosari, H.I. von Biber.

>Text: Mirar i contemplar el que fan, així com és el caminar i treballar, per tal que el Senyor sigui nat en suma pobresa i, al cap de tants treballs, de fam, de set, d´injúries i afronts, per morir en creu, i tot això per mi. (Exercicis Espirituals, 116)

6 SANT FRANCESC

>Obra: Sant Francesc d´Assís i Santa Clara, anònim, S. XVI, pintura sobre fusta, procedent del Convent de Santa Clara (Manresa), fons Fundació ARS-Garriga Mir.

>Música: Llegenda "Sant Francesc d´Assís predicant als ocells", Franz Liszt.

>Text: Què passaria si jo fes això que va fer Sant Francesc? (...) Sant Francesc va fer això; jo, doncs, també haig de fer-ho. (El pelegrí,7)

7 MONTSERRAT

>Obra: Montserrat (el camí de la Creu), Josep Mestres i Cabanes, 1948, oli sobre tela.

>Música: Preludi de Parsifal, R. Wagner.

>Text: Seguí el seu camí de Montserrat, pensant com sempre en les gestes que volia realitzar per amor de Déu. (El pelegrí, 17)

8 TRINITAT

>Obra: Trinitat, Antoni Viladomat i Manalt, entre 1700 - 1755, oli sobre tela, Museu Nacional d´Art Catalunya (Antic fons dels museus).

>Música: Magníficat del Vespro della Beata Vergine, Claudio Monteverdi.

>Text: Durant la celebració de la missa, amb moltes llàgrimes i molt plàcides, amb moltes intel·ligències de la Santíssima Trinitat que m´il·lustraven l´enteniment fins a tal punt que em semblava que ni a força d´estudiar no sabria tant; i després, tornant sobre això, em semblava que el fet de sentir o de veure m´havia fet entendre més que si estudiés tota la meva vida. (Diari Espiritual, 52)

9 VISIÓ DE LA STORTA

>Obra: Visió de la Storta (Aparició de Crist a Sant Ignasi a les portes de Roma), Antoni Viladomat i Manalt, entre 1700 - 1755, oli sobre tela, Museu Nacional d´Art de Catalunya (Dipòsit de la Reial Acadèmia de BB AA de Sant Jordi, 1902).

>Música: Wir setzen uns mit Tränen de la Passió segons Sant Mateu, J.S. Bach.

>Text: En tots aquells viatges tenia grans visitacions sobrenaturals, com aquelles que tenia quan era a Manresa. (...)I un dia, quan era en una església a unes milles abans d´arribar a Roma, mentre pregava, sentí un canvi tan fort en la seva ànima i veié tan clarament que Déu Pare el posava amb el Crist, el seu fill, que no gosaria dubtar d´això: que Déu Pare el posava amb el seu fill. (El pelegrí, 95-96)

10 PENTECOSTA

>Obra: Pentecosta, Antoni Viladomat i Manalt, entre 1700 - 1755, oli sobre tela.

>Música: Prayer of the heart, J. Tavener.

>Text: Mentre estava allà, se li van començar a obrir els ulls de l´enteniment; i no és que tingués alguna visió, sinó entenent i coneixent moltes coses, (...) i això amb una il·lustració tant gran, que totes li semblaven coses noves. I no es poden declarar els detalls que va entendre aleshores, encara que van ser molts, sinó que va rebre una gran claredat en l´enteniment. (El Pelegrí, 30)

Conferència i inauguració

La nova experiència museística es presentarà aquest divendres, dia 17 de juny, en un acte amb la presència del regidor de Turisme i Festes, Joan Calmet, i Oriol Pérez Treviño, musicòleg i autor del projecte. Un dia abans, aquest dijous dia 16, el mateix Oriol Pérez pronunciarà la conferència "L´experiència estètica com aproximació a l´experiència transformadora de Sant Ignasi a Manresa". Serà a la Sala Gran del Museu de Manresa (segona planta), organitzat per l´Associació per al Museu Comarcal de Manresa.