Se sap de memòria la matrícula del seu cotxe?. Des d´ahir s´ha d´anotar als nous parquímetres de la zona blava de Manresa per poder estacionar el vehicle. Regió7 ha parlat amb 10 usuaris. D´aquests, 7 no se sabien la matrícula i van haver de tornar al cotxe per memoritzar-la o anotar-la. En algun cas fins en dues ocasions. Els altres 3 sí que la sabien, tot i que en un d´ells va haver de rumiar força i no la va encertar a la primera a l´hora d´anotar el número de la placa a l´aparell.

L´avantatge del nou sistema és que no cal tornar al cotxe a deixar el tiquet que imprimeix el parquímetre. A partir d´ara els vigilants ho controlaran telemàticament. Tot i així, segurament per falta de costum i, sobretot, de confiança la majoria feia com sempre: tornar al cotxe i deixar el comprovant en un lloc visible. A més a més durant tota l´operació la pantalla del parquímetre tampoc no informa que ja no cal deixar el tiquet al cotxe.

L´Abel és un dels que no se´n refia. També dels que no se saben la matrícula. "Per mi això és una molèstia", va dir quan li va aparèixer a la pantalla tàctil el teclat per anotar-la. "Això deu ser que perquè tinguin totes les dades i si et passes dos minuts ja et multaran", va opinar. Per si de cas, va posar el comprovant al vehicle.

Al Josep va haver de buscar les ulleres per llegir el missatge de la pantalla i mentrestant l´operació se li va cancel·lar. Va explicar que no trobava el cantó positiu de la nova mesura. "No hi veig l´objectiu". El que sí li va agradar és que ara és més còmode pagar amb la targeta. També que les multes es puguin cancel·lar les 24 hores del dia i no s´hagi de pagar en efectiu i amb el canvi just.

El mateix va dir la Encarnación. "Els aparells antics són més complicats a l´hora de pagar amb targeta", va opinar. Va ser de les que va haver de tornar al cotxe a mirar-se la matrícula després de deixar anar un suau renec. "Jo ja m´hi he trobat fora de Manresa i és un rotllo. No ho voto. Suposo que el tiquet no caldrà posar-lo, no?", es va demanar. Però l´acaba posat per, novament, si de cas. "Arribarà un moment en que sabrem les matrícules", es va consolar.

De renecs i de l´alçada d´un campanar sí que en va dir la Sandra quan a l´hora de pagar la zona blava a la plaça 11 de Setembre el parquímetre li va demanar la matricula. "Faig tard a la feina", es va excusar. Va tornar enrere corrents per mirar-la, va pagar 2 euros i va tornar a marxar corrents.

"Això és un embolic. Si pagues, que és el que interessa, per què has d´apuntar la matrícula?", va opinar el Josep, també a la plaça 11 de Setembre. No la recorda, però en aquest cas tenia el cotxe a prop. Igual que la Pepi, que el va deixar just al costat del parquímetre. "No la recordo. Perquè el tinc al davant, que si no...". Va afirmar que tot cada cop va més en la línia de les noves tecnologies. "Als joves potser no els hi costa, però a la meva generació sí, encara que de mica en mica t´espaviles".

Ja a la plaça Espanya, la Núria es posa les ulleres abans de prémer qualsevol tecla del parquímetre. Sap que s´ha posat en marxa el nou sistema i també se sap el número de la placa. No li fa "ni fu ni fa", i va considerar que "és el mateix d´abans. Em dóna el tiquet igual". El Francesc feia cua al darrera. Va haver de rumiar la matrícula i donar un cop d´ull al cotxe que tenia aparcat davant de la comissaria, però se´n va ensortir. Darrera seu, el Rubén pensa que aquest nou mètode és per tenir "més control" de la zona blava. No em sembla ni bé ni malament. Suposo que és per la seva comoditat". És dels que se sap la matrícula.

Fa un any es van col·locar els primers parquímetres nous al Passeig i al carrer Guimerà. Posteriorment es van afegir els de la plaça Milcentenari i a la nova zona blava del carrer de la Dama. Aquest mes s´han col·locat els 26 que faltaven a la resta de la ciutat, però fins ahir els nous aparells, un total de 37 a tot Manresa, no van començar a demanar la matrícula. La concessionària Eysa i l´Ajuntament de Manresa s´han esperat a que tots els aparells de la ciutat siguin nous per fer-ho.

Encara hi ha llocs on el nou aparell conviu amb el vell, com és el cas de la carretera de Vic. En aquest cas la majoria d´usuaris va optar per utilitzar l´antic a jutjar pels tiquets que hi havia als parabrises dels cotxes. El Luís va ser un d´ells. Va explicar que havia provat el nou "però no hem sabut seguir els passos" i "hem anat al clàssic. Fins el pròxim 27 de juny conviuran els dos aparells, però a partir d´aquest dia els antics quedaran fora de servei i s´aniran retirant progressivament.