L'acte institucional de celebració dels 150 anys de la Policia Local de Manresa ha tingut, aquest migdia, una part visible per a tota la ciutadania que l'ha volgut compartir. Una bona part del centenar de membres del cos policial ha fet formació a la plaça de Sant Domènec -també hi havia una representació del parc mòbil del cos- per rebre la visita del conseller d'Interior de la Generalitat Jordi Jané. Als crits del sotsinspector Miquel Martínez «atenció, descans, ara! atenció, ferms, ara!» han rebut les autoritats. Tot seguit, les ordres «atenció, descans, ara!» i «atenció, trenqueu files, ara!» han servit per obrir uns minuts distesos de salutacions i felicitacions, inclosa una foto de grup a les escales de la plaça manresana on el conseller, a qui acompanyava l'alcalde Valentí Junyent i diversos regidors del govern municipal, ha demanat que hi fossin «tots els uniformats«, inclosa la representació de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que hi havia a l'acte.

Aplaudiment a la plaça

L'estada del conseller Jané a la capital del Bages ha començat amb la seva visita del Saló de Sessions de l'ajuntament, la signatura del Llibre d´Honor de la Ciutat de Manresa i un recorregit per l'exposició «150 anys de la Policia Local» que acull l'Espai Plana de l´Om. Quan passaven pocs minuts de l'hora prevista, a 2/4 de 12 del migdia, Jané i la resta d'autoritats han arribat a Sant Domènec, on els agents de la Policia Local han format i a on han rebut un aplaudiment de la setantena de persones, moltes familiars dels homenatjats, que omplien un lateral de la plaça.

Al teatre Kursaal s'han fet els parlaments, el repartiment de medalles acreditatives als agents que fa vint i trenta anys que estan en servei, i la concessió a Manuel Delfín Hidalgo, inspector cap, cap de la Comissaria Nacional de Policia de Manresa d'«una distinció per excel·lir la seva trajectòria professional a la nostra ciutat amb professionalitat, excepcional bonhomia, exemplar col·laboració i total complicitat envers el cos de la Policia Local».

Record a Edouard i Germán-Jesús

L'acte ha començat amb la projecció d'un interessant vídeo que, amb l'ajuda de l'historiador Jordi Piñero, repassa el naixement de la Policia Local i que ha inclòs el testimoni de fills d'agents, com és el cas de Glòria Ballús, que va ser durant molts anys la cap de protocol de l'Ajuntament, i de l'ex regidor republicà Ramon Fontdevila; i també d'agents retirats i que encara estan de servei. Els parlaments de Jordi Mora, cap de la Policia Local de Manresa, i d'Olga Sànchez, regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, el han marcat l'agraïment al cos per la feina feta. Sánchez, com ha volgut fer l'alcalde Junyent en el seu torn de paraula, no ha volgut oblidar Edouard Guillem Trapero, agent mort en acte de servei, i Germán-Jesús Fernández Basanta, agent que va morir en un accident de trànsit.

L'alcalde de Manresa ha incidit en el canvi fet per la Policia Local en aquest segle i mig de vida; de gestionar el trànsit a la rotondeta que hi havia a la plaça de Crist Rei, a fer-ho en una societat que, en general, té «uns cànons de respecte a l'autoritat i a l'ordre molt diferents». Ha confessat que s'ha emocionat quan la ciutadania reunida a Sant Domènec ha aplaudit els agents i ha posat de relleu que «la història de la Policia Local és la història de la nostra ciutat».

El conseller Jané, el darrer a parlar en un acte que s'ha allargat poc més d'una hora, ha saludat tots els cossos de seguretat i d'emergència presents a la Sala Gran del Kursaal, que no s'ha acabat d'omplir, i ha destacat el fet que no «tothom pot celebrar 150 anys» perquè, ha concretat, només hi ha set municipis de Catalunya amb una policia municipal que hi hagi arribat. De fet, ha dit Jané, Manresa va ser una de les tres localitats que no eren capital de província pioneres a crear aquest cos. El conseller ha reivindicat la paraula «policia» davant els que arrufen el nas quan l'escolten perquè, ha dit, s'ha de llegir com un sinònim de «servei públic, de seguretat, d'ordre; quan cal, de fer un ús legítim de la força» i, sobretot, «d'una vocació noble de servei».

Menys delictes a Manresa

Ha volgut demostrar amb xifres el bon funcionament de la Policia Local de la capital del Bages aportant que, el darrer any, «els delictes a Manresa han disminuït un 8,68%» i que, mentre a Catalunya els de robatori amb força als domicilis han pujat un 10%, a Manresa han baixat un 9,68%. Agafant un reflexió que havia fet al vídeo Jordi Mora, Jané ha volgut parlar del futur de la policia referint-se a «la nova Llei de Policia de Catalunya» que vol establir un nou model més coordinat entre els Mossos d'Esquadra i les diferents policies locals, sobretot, tenint en compte, ha recordat, que, «a nivell de terrorisme, són un objectiu directe» i que lluitar-hi amb les màximes garanties requereix «la màxima col·laboració».