L´aprovació del conveni entre l´Ajuntament de Manresa i el Banc de Santander permetrà construir un centenar de pisos i urbanitzar l´àmbit ocupat per l´antiga fàbrica Alcoholera Manresa (magatzem de Cots i Claret), entre el pàrquing de l´estació d´autobusos i la carretera de Santpedor. El conveni augmenta l´edificabilitat que marca el Pla d´Ordenació Urbanística Municipal, aprovat inicialment.

El regidor d´Urbanisme, Marc Aloy (ERC), va recordar que el pla general de 1981 ja preveia l´ordenació d´aquest àmbit i també ho va fer el pla de 1997. El document de l´actual POUM (en fase d´aprovació provisional) va rebaixar l´edificabilitat que hi havia «i que era molt alta»: de 2 metres quadrats de sostre per metre quadrat de sòl a 1,5 per m2.

Ara, el conveni estableix una edificabilitat de l´1,8 m2 de sostre per m2 de sòl. Aloy va afirmar que «sobre rasant -des de nivell de carrer en amunt- es manté l´1,5 que ja marcava el POUM». També va informar que «s´admet un aprofitament superior en planta soterrani, que fa que es pugui arribar a l´1,8».

La densitat màxima d´habitatges és de 99 amb un 30% del sostre destinat a protecció oficial i un increment del sòl públic que es transforma d´equipament a més espais lliures. El conveni preveu la conservació parcial de les façanes de la nau original i la rehabilitació de la xemeneia.

«El banc farà el que vulgui»

CUP, PSC i DM van votar en contra i C´s es va abstenir. L´exregidor d´Urbanisme Joaquim Garcia (PSC) va abandonar el seu to mesurat per advertir en veu ben alta que amb els termes del conveni «l´Ajuntament no controla l´operació» i que un cop feta la requalificació «el banc farà el que vulgui». Va recordar que en l´operació de la Fàbrica Nova hi havia milions d´euros per a la ciutat i «aquí només paraules».

Aloy va replicar que «hem regulat tot allò que era regulable» i va explicar que el Banc de Santander, que té més del 50% de la propietat del terreny, «ha mostrat un interès gran per desenvolupar-lo», i executar tant la urbanització dels espais públic com l´edificació d´una forma imminent.

Gemma Tomàs (CUP) va recordar que el que cal és rehabilitar i no fer pisos nous en la ciutat dels rècords de pisos buits.