El nivell de pol·len a Manresa està registrant un repunt inusual en les primeres setmanes de juny. Amb l'arribada de l'estiu, i l'augment de les temperatures, el pol·len dels arbres i les plantes sol anar a la baixa. Però en les darreres setmanes està per sobre de la mitjana. Les precipitacions dels darrers dies i el fet que a les nits el termòmetre baixi considerablement ha provocat el repunt, segons els experts. També afirmen que l'estiu pot ser complicat per als al·lèrgics.

Els pol·len del mes de juny prové, sobretot, de les plantes parietàries i gramínies. "Aquestes i d'altres que n'estan produint provoquen de forma especial al·lèrgies", explica Jordina Belmonte, responsable de la Xarxa Aerobilògica de Catalunya (constituïda per la Unitat de Botànica i l'Institut de Ciència Ambiental de la UAB). El fet de que hi hagi pol·len d'aquestes plantes el mes de juny ja és habitual, però no els nivells de les darreres setmanes.

La pol·linització depèn molt de la meteorologia i Belmonte considera que en aquest cas també hi ha el factor climatològic. "Força persones diuen que ha estat una primavera amb temperatures altes, però si observem com es mou el termòmetre al llarg del dia no ha estat així. Hem tingut uns migdies càlids, però a le nits refrescava; i aquest desordre és el que és el que ha fet que les plantes facin pol·len per sobre dels nivells habituals. El que és curiós és que aquestes plantes més al·lèrgiques n'han començat a produir més tard que altres anys", afegeix.

Tot i el repunt de les darreres setmanes, si s'observa l'evolució de la pol·linització a Manresa des que ha començat l'any, el nivell està per sota dels màxims històrics. En el 2014 i el 2015 la pol·linització va batre rècords perquè "l'hivern, dels dos anys anterior, va ser molt calorós i després els termòmetres van registrar unes temperatures més fredes". Això va provocar que les plantes i les arbres retinguessin el pol·len i amb l'arribada el bon temps sortís de cop. La Xarxa Aerobiològica mesura la pol·linització de Manresa amb preses al Camp d'Aprenentatge de la Culla.

Belmonte alerta les persones que tenen al·lèrgies a les gramínies i altres plantes que produeixen pol·len en aquesta època de l'any. "Potser que tinguin un estiu més molest que altres ocasions perquè crec que aquests episodis de pluja que a vegades tenim pot fer que aquest pol·len es mantingui a l'aire", explica. Arbres com els plataners han començat aquest any a deixar el pol·len abans que altres anys. Al passeig del Riu se'n poden trobar.