Ja fa vint dies que el rellotge de Can Jorba està parat, que no dóna l'hora. Segons ha informat Montse Roca, de la gestoria Garriga XXI & Associats, que porta la comunitat de propietaris de l'emblemàtic edifici manresà, l'explicació és que falta una peça que s'ha hagut d'anar a buscar a fora i sense la qual el rellotge no pot funcionar. No ha concretat quant temps trigaran a solucionar-ho.

Les busques estan aturades a les 18 hores i tretze minuts, mentre que fa uns dies la dels quarts estava parada a 2/4 de 7 menys cinc minuts.

L'any 2001 es va substituir l'antiga maquinària mecànica del rellotge per una electrònica que disposa d'una petita antena que recull el senyal horari enviat des d'una central alemanya i que permet rectificar la posició de les agulles cada hora. També disposa d'un petit ordinador que fa de pont entre aquest mecanisme i el que fa moure les agulles i els comanda.

Fins aquell moment havia funcionat la maquinària del rellotge instal·lat el 1941 i que disposava d'uns pènduls que baixaven tres metres. L'antic rellotge de can Jorba disposava d'un motor que li donava corda cada 22 hores. Tot i que s'havia de lubrificar i corregir el desviament de temps periòdicament, es tractava d´una autèntica joia feta a consciència.

El rellotge va ser fabricat el 1940 a Barcelona i era idèntic, pel que fa a la mecànica, al que hi havia instal·lat a la basílica de Montserrat. Joan Jorba, quan era propietari de l'immoble, va encomanar que li'n fessin un d'igual després de veure el de Montserrat. Tots dos rellotges tenien la mateixa signatura,Tribó, i també les muntanyes de Montserrat en relleu.

Les xarxes encara s'hi estaran

L'agost del 2014, la comunitat de propietaris de l'emblemàtic edifici manresà de can Jorba va fer instal·lar xarxes protectores a l'entorn de la part superior de la façana i tanques protectores a la vorera mentre no es realitzessin obres per garantir que no hi hagués cap nou despreniment com l'ocorregut al començament de juliol d'aquell any. De moment, segons informació de Roca, encarà s'hi estaran un quant temps més.

En concret, el dissabte 5 de juliol, una part de l'ala d'una de les àligues escultòriques que custodien el rellotge que hi ha a la façana de l'edifici es va desprendre i va caure en plena via pública. Afortunadament, només va ser un ensurt i no va causar ferits. L'accident va tenir lloc 13 anys després que culminés la rehabilitació que va retornar l'esplendor a l'edifici. A banda dels quatre fragments despresos de la part inferior de l'ala d'una de les àligues es van poder apreciar esquerdes visibles a les peces que serveixen de base a les figures. Davant d'aquesta situació, la comunitat de propietaris del carrer Nou números 28-34 va demanar llicència per instal·lar una xarxa de protecció i l'Ajuntament de Manresa va donar el permís per fer-ho.