Una trentena de veïns de la barriada Cots, Guix i Pujada Roja s'han aplegat aquest dimarts per mostrar la seva profunda decepció per una situació que consideren absurda: les obres per arranjar l'ermita i poder-la reintegrar al culte estan aturades malgrat que un particular posa els 16.000 euros que falten per a fer-ho.

Fa més de 3 anys que va caldre tancar la capella, situada al polígon dels Dolors, està documentada des del 1258, perquè problemes estructurals feien perillós entrar-hi. Per continuar fent l'ofici dels diumenges es va habilitar un espai provisional en uns locals veïnals.

Paral·lelament va començar l'actuació per preparar la intervenció a la capella i arranjar-la. Es va aprovar un pressupost de 26.000 euros dels quals els propis veïns en van aportar 11.000 euros, l'Ajuntament 10.000 i empresaris del sector 5.000 més.

Pilar Sucarrats, secretària coordinadora d'activitats de l'associació de veïns, ha explicat que la sorpresa va ser «que les obres s'havien encarit 16.000 euros més, més d'un 60% respecte al que s'havia previst». L'entitat veïnal ha expressat dues queixes importants.

No és raonable al segle XXI

La primera és que un particular del barri s'ha mostrat disposat a posar immediatament sobre la taula 16.000 euros. Malgrat això, «l'Ajuntament assegura que no té forma de fer servir aquests diners per reemprendre immediatament les obres que estan parades. Això nosaltres, al segle XXI, no ho trobem raonable».

L'altra queixa veïnal és «la manca d'informació, de comunicació i de confiança» que s'ha produït respecte d'unes obres que «estaven aturades i no ens ho van dir fins mesos després», segons Sucarrats, i per insistència de l'entitat veïnal. «Si ens ho haguessin dit hauríem pogut presentar el tema a la votació dels pressupostos participatius», però asseguren que no ho van saber del cert fins després.

Esperaven poder presentar la capella rehabilitada durantles festes del juliol, però no podrà ser. la missa s'haurà de fer en una carpa al costat de l'ermita per quart any consecutiu.

Les alarmes pel mal estat de la capella del Sant Crist del Guix van saltar el 2013 quan es fer evidents les esquerdes al sostre i als arcs que van evidenciar els problemes estructurals.

Els veïns del barri insisteixen que les tasques de rehabilitació no només serveixen perquè els feligresos vagin a resar diumenge, sinó que la finalitat és conservar un element arquitectònic de la història de la ciutat.

Un temple del 1258

La petita ermita, situada al polígon dels Dolors, està documentada des del 1258 i formava part d'un mas rural, tot i que l'edifici actual és el resultat d'una renovació total que els historiadors situen entre els segles XVII i XVIII.

La insistència dels veïns per fer les millores a la capella va aconseguir posar en marxa un projecte de 26.000 euros, que s'ha encarit 16.000 euros més.

La idea inicial era que després de les vacances d'estiu de l'any passat comencessin les obres i que a final de l'any passat ja es pogués tornar a fer missa una altra vegada.

Les obres consisteixen a arreglar tot el sostre de la capella del Guix, molt malmesa perquè els arcs que aguanten l'estructura s´han anat desplaçant amb el temps i és el que ha provocat l'aparició d'esquerdes i la possibilitat que s'esfondri si no s'hi executa cap actuació que n'asseguri l'estabilitat.

Les tasques de rehabilitació se centren a canviar els sostre i estabilitzar les arcades que aguanten part de la capella.