"Decebuts" i "al·lucinats", així es mostraven aquest dimarts una trentena de veïns de la barriada Cots, Guix i Pujada Roja de Manresa davant una situació que no entenen. Segons van explicar en roda de premsa, les obres per arranjar l'ermita del Sant Crist del Guix, de propietat municipal, i poder-la reintegrar al culte estan aturades fa mesos malgrat que un particular hi posaria els 16.000 euros que falten per enllestir-les.

Els veïns es van aplegar per mostrar la seva profunda decepció per una situació que consideren absurda. Pilar Sucarrats, secretària coordinadora d'activitats de l'associació de veïns, va assegurar que un particular del barri s'ha mostrat disposat a posar immediatament sobre la taula els diners que falten per acabar les obres. Malgrat això, va afirmar Sucarrats, "l'Ajuntament assegura que no té forma de fer servir aquests diners per reprendre immediatament les obres que estan parades fa mesos. Això nosaltres, al segle XXI, no ho trobem raonable".

L'altra queixa veïnal és "la manca d'informació, de comunicació i de confiança" que s'ha produït respecte d'unes obres que "estaven aturades i no ens ho van dir fins mesos després", segons Sucarrats, i per insistència de l'entitat veïnal. "Si ens ho haguessin dit hauríem pogut presentar el tema a la votació dels pressupostos participatius", però asseguren que no ho van saber del cert fins després. Esperaven poder presentar la capella rehabilitada durant les festes del barri del mes de juliol, però no podrà ser. La missa s'haurà de fer en una vela al costat de l'ermita per quart any consecutiu.

L'ermita, situada al polígon dels Dolors, està documentada des del 1258. Formava part d'un mas rural, tot i que l'edifici actual és el resultat d'una renovació total feta entre els segles XVII i XVIII. La previsió inicial era que després de les vacances d'estiu de l'any passat comencessin les obres i que a final de l'any passat ja es pogués tornar a fer missa una altra vegada.

Les obres consisteixen a arreglar les parts afectades de la capella, molt malmesa perquè els arcs que aguanten l'estructura s'han anat desplaçant amb el temps.