Més d´una trentena de doctors, metges i docents de l´àmbit sanitari de Manresa, Barcelona i Vic es van trobar dimarts al matí a Barcelona per conèixer i compartir reflexions sobre el projecte de la facultat de Medicina que la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya vol impartir a partir del curs 2017-2018. Es tracta d´una oferta acadèmica amb un model pedagògic innovador que situa el pacient en el centre de tot el procés de formació de metges polivalents. Tindrà l´anglès com a llengua vehicular i una oferta docent molt vinculada a la xarxa assistencial del territori.

A la trobada hi ha participat el president del Patronat de la Fundació Universitària del Bages i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, així com el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña. Tots tres han coincidit a considerar el projecte com a estratègic per al territori i per a la Universitat. El president de la Fundació d´Estudis Superiors en Ciències de la Salut de la UVic-UCC, Josep Arimany, ha explicat el projecte assegurant que respon a una «necessitat clara de manca de places de Medicina a Catalunya». A més, ha explicat que en els pròxims 15 anys hi haurà «necessitat de metges perquè se´n jubilaran 10.000 que hauran de ser substituïts». El director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, ha assegurat que és una aposta «segura, ja que tenim una demanda clara» i que vol oferir un preu «just, d´acord amb la voluntat de la fundació amb vocació de servei públic que som». En aquest sentit, han anunciat que es crearà un fons de beques per tal que entre un 10 i un 15 % dels estudiants les puguin rebre.

Destacada presència institucional i sanitària

Després d´aquesta intervenció, han pres la paraula els diferents professionals del món de la salut que han participat en aquesta reunió de treball. Alguns d´ells eren el catedràtic de medicina interna de l´Hospital Vall d´Hebron, Miquel Vilardell i Tarrés, l´exconsellera de Salut i coordinadora del CESS de la UVic-UCC, Marina Geli, el catedràtic de Cardiologia emèrit de la UAB, Antoni Bayés de Luna, el responsable del Programa de Cronicitat del Departament de Salut, Carles Blay, el director corporatiu del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Marc Soler, el doctor i director de la Càtedra TIC i Salut, Francesc García Cuyàs, la directora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols, Núria Terribas, el president del Col·legi Oficial de Metges del Bages, Pere Bonet o el metge manresà Lluís Guerrero, entre altres.

Vilardell ha assegurat que el projecte de la Facultat de Medicina és una necessitat, que no cal convèncer a ningú i que el veu pràcticament fet. Terribas, de la seva banda, ha destacat la necessitat d´establir models curriculars propis a la futura Facultat de Medicina de Vic «per tal que els alumnes tinguin un valor afegit». De la seva banda, Bonet ha assenyalat que «estan aquí per dialogar i crear sinergies», i Guerrero ha destacat que el projecte «és beneficiós per tots». Des del Consorci Hospitalari de Vic, Núria Roger ha valorat la importància de la Facultat per la xarxa assistencial. Finalment, Blay ha assegurat que «els motius per no donar suport al projecte són subjectius i no objectius» i ha fet una crida a tots els assistents a «vèncer les dificultats».

L´acte de dimarts era informatiu per tal de donar a conèixer el projecte que preveu crear més de 200 llocs de treball directes i indirectes i que generarà un creixement del PIB de les comarques del Bages i Osona del 0,3 %. És un projecte amb vocació internacional i supramunicipal que permetrà atreure coneixement i talent a la Catalunya central. En les darreres setmanes diferents ajuntaments com el de Manresa, Vic, Ripoll, Olot o Manlleu han aprovat mocions de suport al projecte de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, una mostra, han dit Erra i Junyent, "del suport que desperta el projecte en el territori".