La Fundació Universitària del Bages (FUB) viu amb expectació els que poden ser els dies previs a la consecució d'un dels grans objectius de futur que té la federació amb la Universitat de Vic per crear la Universitat Central de Catalunya: la consecució d'una facultat de Medicina amb presència tant a la capital d'Osona com a la del Bages.

Després que l'Ajuntament de Manresa aprovés en el darrer ple una moció de suport que deixava constància que "el Govern de la Generalitat ha de posicionar-se en breu sobre aquesta nova Facultat", Regió7 ha demanat al director general de la FUB i vicerector de la UVic-UCC, Valentí Martínez, quan hi podria haver llum verd per a l'ampliació d'estudis. Segons Martínez, el Consell Interuniversitari de Catalunya podria aprovar el projecte el mes que ve o al setembre i, tot seguit, elevar la petició al ministeri d'Educació perquè la ratifiqui.

Martínez, però, ha volgut deixar clar que allò veritablement important no és si els estudis es podran posar en marxa de cara al curs 2017-2018 o si el procés burocràtic s'endarrereix i la nova facultat s'estrena el curs 2018-2019, sinó que es tracta d'un projecte de primera magnitud que suposa posar la UVic-UCC a primer nivell en l'oferta universitària.

Precisament per anar fent camí en aquesta línia, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, van participar dimarts en un acte a Barcelona que va aplegar una trentena de professionals del món de la salut per conèixer el projecte que la Facultat de Medicina de la UVic-UCC vol impartir a partir del curs 2017-2018.

Manresa i Vic fan pinya

L'alcalde de Manresa també va participar a l'acte com a president del Patronat de la Fundació Universitària del Bages, i l'alcaldessa de Vic com a presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes. Tots dos van coincidir amb el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, a considerar el projecte com a estratègic per al territori i per a la universitat.

La reunió de treball va comptar amb la presència del catedràtic de medicina interna de l'Hospital Vall d'Hebron, Miquel Vilardell; l'exconsellera de Salut, Marina Geli; el catedràtic de Cardiologia emèrit de la UAB, Antoni Bayés de Luna; el responsable del Programa de Cronicitat del Departament de Salut, Carles Blay; el director corporatiu del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Marc Soler; el doctor i director de la Càtedra TIC i Salut, Francesc García Cuyàs; la directora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols, Núria Terribas; el president del Col·legi Oficial de Metges del Bages, Pere Bonet i el metge manresà Lluís Guerrero, entre altres. Vilardell va assegurar que el projecte de la Facultat de Medicina és una necessitat tan clara que no caldria convèncer a ningú i va assegurar que, a l'espera del pronunciament de la Generalitat, el veu pràcticament fet.

Terribas va destacar la necessitat d'establir models curriculars propis a la futura Facultat de Medicina per tal que els alumnes tinguin un valor afegit.

En l'acte es va destacar la necessitat de crear sinergies, divulgar que es tracta d'un projecte beneficiós per a tots, també per a la xarxa assistencial, que se sustenta en motius plenament objectius. Va acabar amb una crida a tots els assistents a vèncer les dificultats.