El pla de detecció de càncer de còlon troba 7 casos entre 1.728 persones a Manresa

El programa s'està portant a terme ara tres CAPs més i també a Berga

24.06.2016 | 07:28
Treballadores de la farmàcia Nogueras de Manresa mostren el kit per fer el test de detecció precoç
Treballadores de la farmàcia Nogueras de Manresa mostren el kit per fer el test de detecció precoç

Fa sis mesos es va posar en marxa el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès. Mig any després, el projecte s'ha completat al CAP Les Bases de Manresa, on 1.728 persones, el que representa el 51,2% de la població que hi podia participar, s'ha fet l'anàlisi per detectar si podia patir la malaltia. Se n'han trobat 7 casos, segons el departament de Salut i la Fundació Althaia.

Actualment el programa s'està duent a terme al CAP Bages, al del Barri Antic i al de la Sagrada Família de Manresa. També s'ha començat a la ciutat de Berga.

El programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte és una iniciativa del departament de Salut que a la Catalunya Central gestiona l'oficina de cribratge de la Fundació Althaia. En un període de dos anys es convidaran totes les persones del Bages, Berguedà i Solsonès d'entre 50 i 69 anys, unes 60.000, a fer-se un test per detectar si hi ha sang oculta a la femta. En cas positiu se'ls cita per fer una colonoscòpia, i en cas negatiu reben una carta on se'ls informa del resultat. El projecte durarà dos anys, i a partir de llavors tornarà a començar.

CAP Les Bases

De les 1.728 persones del CAP de Les Bases que van participar al programa, el 47% són homes i el 53%, dones. En els homes la franja d'edat que va dels 50 als 59 anys és on hi ha hagut la participació més baixa: el 44,3% de 50 a 54 i el 45,4% de 55 a 59. En canvi dels 60 als 64 va pujar al 57,4% i dels 65 als 69 va ser del 50,4%.

Pel que fa a les dones de 50 a 54 la participació va ser del 52,2%; de 55 a 59, del 55,8%; de 60 a 64, del 54,8% i de 65 a 69, del 51,9%.

Van donar positiu 131 persones en el test de sang oculta en femta, xifra que representa el 7,6%. En tots aquests casos es va fer una colonoscòpia, el que va permetre detectar 7 casos de càncer, que suposen el 4 per mil. En la major part dels casos es van trobar pòlips, i en el 13,5% les exploracions van donar un resultat negatiu.

La majoria de càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips. Són freqüents, i només un petit percentatge progressa a càncer. La mitjana de temps necessari per completar aquesta progressió és de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer i tractar-lo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

La Fundació Althaia ha activat gairebé 2.000 vegades el Codi Ictus en 10 anys

La Fundació Althaia ha activat gairebé 2.000 vegades el Codi Ictus en 10 anys

El 2006 es va posar en marxa el protocol per atendre el més ràpid possible casos de vessaments...

El Govern rep 40 pisos de CaixaBank per a lloguer social, 7 dels quals a Manresa

El Govern rep 40 pisos de CaixaBank per a lloguer social, 7 dels quals a Manresa

La consellera Meritxell Borràs ha presidit aquest matí l'acte de lliurament de les claus dels...

Manresa impulsa que aturats trobin feina en el sector agrari

Qui estigui interessat a desenvolupar una carrera professional agrària pot adreçar-se al Centre...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema