Ni la presumpta persecució a l'ombra del ministre de l'Interior a polítics independentistes, ni la por dels populismes per la victòria del Brexit. Les notícies d'impacte i els escàndols de la darrera setmana modificaran poc el vot dels electors, segons l'opinió majoritària d'una quinzena de ciutadans consultats dissabte per aquest diari al Passeig de Manresa.

Dissabte, en la jornada de reflexió, les tertúlies polítiques eren animades malgrat que es duien a terme en molts casos amb la papereta per introduir a l'urna preparada fa dies.

La setmana ha estat molt intensa des del punt de vista informatiu, i els missatges dels polítics no han pogut obviar l'escàndol en què s'ha vist immers el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. A part, el sorprenent resultat del referèndum que situa el Regne Unit fora de la Unió Europea també s'ha introduït en els missatges dels polítics. Els líders dels partits ho han aprofitat per esgarrapar vots, però els electors que ahir reflexionaven prenent un refresc o un gustós cafè al passeig Pere III van assegurar que cap notícia els farà canviar la papereta. "Com en el futbol, qui és del Barça no pot ser del Reial Madrid!", va exclamar Josep Maria Roca als tres companys de tertúlia. José López li va contestar que "els electors se senten identificats amb unes sigles", i que, al cap i a la fi, "l'elecció té connotacions sentimentals, perquè si escoltem els polítics es fa difícil saber qui triar, perquè no ho fan bé".

És per aquest motiu que no només consideren que les notícies dels darrers dies tindran poques conseqüències en el comportament dels electors, sinó que no esperen grans sorpreses i opinen que els sondejos, que es podien publicar fins dilluns, encertaran bastant el resultat d'aquesta nit.

En un altra taula, una sisena d'avis també parlaven de les converses comprometedores entre Fernández Díaz i el cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. "Podria tenir algun efecte a Catalunya, tot i que la revelació d'aquesta informació no canviarà gairebé res. El que tinc clar és que a la resta d'Espanya no tindrà cap conseqüència, perquè no se n'ha fet ressò", va raonar Marc Casas, de 79 anys.

Més enllà de la converses sobre política, tots tenien clar qui aniran a votar, i van destacar que cap notícia els ha influït. Carles Teixidó, de 78 anys, opina que davant l'adéu del Regne Unit de les institucions europees no s'ha despertat el temor envers els partits considerats més populistes, i en aquest sentit creu que Podem farà un bon resultat.

"El que pesa és la situació del país, que s'arrossega des de fa anys, però les notícies dels últims dies només serveixen com a tema de conversa i perquè els periodistes sàpiguen de què parlar", va afegir Josep Calvet, de 69 anys.