La línia de bus de Manresa-Barcelona continua en mans de les mateixes empreses que l'exploten des de fa sis anys, tot i que una sentència del Tribunal Suprem obliga que l'empresa Hispano Igualadina es faci càrrec de la línia abans de l'estiu. Els responsables de Castellà -una de les empreses que gestionen actualment la línia- asseguren que encara no han rebut ordres de la Generalitat per traspassar-la a Hispano Igualadina.

El Tribunal Suprem va dictaminar la sentència a mitjan març, i va donar un termini de tres mesos perquè l'empresa beneficiària se'n fes càrrec. El termini ja ha passat, però els responsables de Castellà asseguren que la Unió Temporal d'Empreses (UTE) que opera a la línia Manresa-Barcelona -i que està integrada per Castellà, Julià i Alsina Graells- encara no han rebut cap avís del departament de Territori de la Generalitat per fer efectiva la sentència.

"No ens han comentat res, i de moment no ens ha arribat cap termini", va explicar a Regió7 el director d'explotació de Castellà, Ricard Costa. Els responsables de les diferents línies estan a l'expectativa per saber quan deixaran de fer-se càrrec de la línia de bus, i asseguren que continuaran "oferint el servei com fins ara" fins que no hi hagi cap nova ordre. Els responsables no saben què respondre quan se'ls pregunta per què no s'ha aplicat la sentència i per què Hispano Igualadina no se n'ha fet càrrec tot i que ja ha expirat el termini perquè la línia d'autobús canviï de mans. Tenen clar, però, que han d'assumir la decisió judicial, i que tard o d'hora deixaran d'oferir el servei d'autobús de Manresa a la capital catalana.

La companyia d'autocars Castellà va rebre la sentència com una gerra d'aigua freda i va anunciar fa un parell de mesos que estava estudiant una redistribució de la plantilla un cop ja no oferís el servei de bus. "Aquest plantejament es manté, però està clar que no l'aplicarem fins que no deixem d'explotar la línia", va aclarir Costa.

Les futures reestructuracions no contemplen acomiadaments, sinó una redistribució dels conductors que actualment fan el trajecte Manresa-Barcelona a altres serveis que ofereix l'empresa a les comarques del Bages, a l'Anoia i al Moianès. Aquest diari ha intentat contactar sense èxit amb els responsables d'Hispano Igualadina. Costa va assegurar que en les darreres converses amb responsables de les altres empreses de la UTE no estava gens clar quan haurien de deixar la línia.

La sentència del Suprem va concloure que la Generalitat, en l'adjudicació del servei, havia atribuït una puntuació equivocada a l'oferta presentada per Hispano, ja que va valorar incorrectament la seva proposta econòmica. La Generalitat li va rebaixar la puntuació perquè va considerar que l'oferta d'Hispano es basava en valors desproporcionats i poc reals. En canvi, el TSJC i el Suprem van donar per bons els recursos d'Hispano Igualadina, i van concloure que no serà deficitària.