L'Ajuntament de Manresa s'ha encomanat a Sant Ignasi i a Europa. El govern municipal ha sol·licitat un milió d'euros als fons europeus Feder per donar un impuls al projecte Manresa 2022. L'ajut es destinaria a la millora del patrimoni històric i artístic relacionat amb la Manresa ignasiana i també dels serveis turístics de gestió, difusió, acollida i informació del projecte ignasià.

El pla té un cost de dos milions d'euros. Dos i mig, amb IVA. La meitat provindria d'Europa i l'altra, del mateix Ajuntament. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va presentar ahir el projecte acompanyat dels regidors de Planejament Urbanístic i Entorn Natural, Marc Aloy, i de Turisme, Joan Calmet. No se sap quan contestarà Europa, però Junyent es va mostrar confiat que hi haurà una resposta positiva perquè és una iniciativa "sòlida i té entitat. No s'ha fet a corre-cuita", va assegurar. Segons Aloy, "no són projectes apareguts de la nit al dia, sinó que ja hi treballàvem".

Alguns dels projectes per als quals s'ha demanat ajuda ja estan redactats, i fins i tot s'hi començarà a treballar a partir de la setmana vinent. És el cas, per exemple, de les obres a l'edifici del Museu Comarcal, on ha d'anar el centre d'acollida de peregrins del camí ignasià. També la rehabilitació de les façanes interiors de l'edifici i el claustre o l'ascensor públic que ha de connectar la plaça Major amb el carrer de Santa Llúcia, que en aquest cas es començaria a instal·lar a final d'any.

Altres projectes són nous, com l'ampliació de la vorera de la via de Sant Ignasi, entre la passera i la plaça de Sant Ignasi, la millora dels murs de pedra seca que hi ha al camí ignasià i la senyalització del darrer tram, i la urbanització de tot el carrer medieval del Balç.

En el cas que els ajuts arribessin, els projectes ja previstos es tirarien endavant igualment. La jugada seria que, si els fons Feder s'aproven, l'Ajuntament alliberaria recursos propis per destinar-los a altres usos. El que sí que es deixaria per a més endavant seria la vorera de la via de Sant Ignasi, la millora dels murs i la senyalització del tram final del camí ignasià, i la urbanització del carrer del Balç.

Els fons europeus també han de servir per tirar endavant una campanya de promoció del projecte Manresa 2022 i la implantació de l'oficina coordinadora de recursos turístics de la ciutat i també de la comarca. En aquest cas, les dues iniciatives es tiraran endavant igualment, amb ajut o sense.

Per a Junyent, tots aquests projectes, sumats a la reurbanització prevista a l'entorn de la plaça Sant Ignasi i la Baixada dels Drets (veure Regió7 del 2 de juny), donaran un impuls al centre històric de Manresa, un dels principals objectius del govern municipal, va remarcar, juntament amb la promoció econòmica de la ciutat.