Vint usuaris d'Ampans estrenaran a la FUB un projecte universitari pioner a l'Estat

Universi+ comença amb una edició, però amb la idea que en siguin més. Els estudiants estan becats pel Grup BBVA

05.07.2016 | 08:00
Moment de la presentació dels programa.
Moment de la presentació dels programa.

A partir del 6 d´octubre la FUB tindrà entre els seus estudiants vint usuaris d´Ampans. És la primera vegada a l´Estat que persones amb discapacitat intel·lectual tenen un programa fet a mida a la universitat. La iniciativa, presentada ahir, és possible gràcies a la suma de forces de la FUB, on aniran aquests estudiants, i Ampans, i Catalunya Caixa i BBVA, del Grup BBVA, que els bequen.
De moment, el curs vinent es farà la primera edició del programa, batejat com Universi+. Dijous, els seus responsables van signar l´acord que el fa possible i van anunciar la voluntat que no només sigui per a un curs. Laia Cladellas, coordinadora d´Universi+ per la FUB (per Ampans hi ha Cristina Llohis), va explicar que en aquesta primera edició els usuaris seleccionats són d´Ampans però que en les properes no serà una condició sine qua non. Són persones amb una discapacitat inferior al 65% i amb una mínima comprensió del llenguatge oral i escrit. A final de curs rebran un certificat.

«Ens ho copiaran»
En la presentació, dijous, a la sala d´actes de la FUB, Valentí Martínez, el seu director general, es va declarar «convençut que ens ho copiaran». Es va congratular que és un programa «totalment pioner» i del que representa per a la FUB: «donar respostes» a les necessitats de la societat, i va dir que el que busca, «el quid de la qüestió», és «formar persones amb altres capacitats». Va remarcar que les tres institucions que l´impulsen «tenim una orientació d´àmbit social i territorial». Xavier Queralt, conseller delegat de Catalunya Caixa, va insistir en el «compromís social i territorial» que tenia Caixa Manresa i que vol mantenir el Grup BBVA. Ell va posar l´accent en el fet que Universi+ el que fa és permetre «l´accés a la normalitat» de les persones al qual s´adreça.

Sebastià Catllà, president d´Ampans des de fa molt poc, es va mostrar especialment satisfet de la iniciativa. La va definir com «un projecte d´oportunitats que il·lusiona i fa creure en les persones». Va posar en relleu que «conèixer, saber, tenir curiositat, buscar el perquè de les coses o per què són d´una manera i no d´una altra forma part del progrés i ningú no n´ha de quedar exclòs». La tasca d´Ampans va dir que és aconseguir que això no succeeixi. Va felicitar la FUB per «obrir la universitat a totes les persones fent-la inclusiva, accessible i acollidora. És un orgull per als manresans, bagencs i per a la Catalunya Central tenir una universitat com aquesta».

Es va adreçar als professionals que faran el curs assegurant-los que «vosaltres aprendreu, també, dels vostres alumnes». Com a exemple, va parlar de l´èxit dels programes d´enclavament de persones discapacitades a les empreses, inclosa la seva. El 2004 n´hi van començar anant quatre amb un monitor. Ara hi ha «vuit o nou persones» amb contracte fix.

«Quan comencem?»
Laia Cladellas, coordinadora per la FUB del programa Universi+, en va explicar els continguts. Va assegurar que en les entrevistes que estan realitzant aquest dies als futurs alumnes, que tenen edats compreses entre els 25 i la trentena d´anys, la pregunta més repetida és «quan comencem?».
Cladellas va insistir en el fet que sigui un programa inèdit a l´Estat, la qual cosa el converteix en «un repte». L´objectiu és oferir als vint alumnes una formació «molt vivencial, que els quedi i que puguin aprofitar en el seu dia a dia»,  i que tots ells «siguin un universitari més». Per aconseguir una integració més planera, «una idea és que una persona del programa estigui acompanyada per un alumne que tingui una trajectòria a la FUB», que en sigui el referent i li doni una seguretat. «Que li faci una passejada per les instal·lacions per conèixer els espais, puguin compartir vivències i iniciar una mica de xarxa social».

Tres blocs de continguts
En total, el curs inclourà 50 hores repartides en dues hores quinzenals de classe, de 4 a 6 de la tarda, combinades amb sortides més vivencials relacionades amb el tema que es treballi. El contingut lectiu està estructurat en tres blocs. El primer tractarà aspectes per comprendre el món: les desigualtats socials, la globalització, la informació que genera l´actualitat. El segon bloc se centrarà en l´economia, enfocat a aprendre a gestionar la d´un mateix en la vida quotidiana. I el tercer inclourà una introducció a l´art i l´expressió artística, amb un enfocament que «es pugui gaudir».

La intenció és que hi hagi un expert en els continguts i una «persona formada en la intervenció amb persones amb discapacitat intel·lectual i experta en dificultats de l´aprenentatge» que l´ajudi a l´hora «de treballar una dinàmica grupal per desenvolupar un contingut en concret, proporcionar eines per adaptar el material i de suport in situ a l´aula quan calgui».

Va assegurar que els futurs universitaris «estan supermotivats»  i, quant a l´equip de professionals que porten el projecte, va dir que «confiem plenament que funcionarà de meravella». Va expressar el desig «que es pugui repetir».

«Contingut i continuïtat»
Valentí Martínez, director general de la FUB, va posar en relleu que la idea original d´Universi+ és mèrit d´Àngels Fusté, responsable de comunicació i noves línies de negoci de la FUB, i de Carlota Riera, degana de la facultat de Ciències de la Salut de Manresa. «Van ser les primeres a parlar de la possibilitat de fer-lo». Ell també va expressar el desig que sigui un programa que «tingui contingut i continuïtat».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Professionals sanitaris donen sang per fer-ne créixer les reserves

Hi participaran Manel Jovells, Anna Aran Solé i Marta Chandre Jofré, entre d'altres

Seminari de ´Social Selling´, avui a Manresa

Serà aquest dijous a L3 Formació Professional

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Gairebé la meitat de Manresa es troba sense el servei diari de repartiment de Correus

Segons el sindicat CGT, actualment hi ha més de 20.000 cartes ordinàries acumulades i 1.500...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema