Al llarg dels seus més de mil cent anys d'història, Manresa ha viscut etapes molt contrastades. En uns moments determinats la ciutat va experimentar un gran creixement econòmic, demogràfic, social i polític, mentre que en altres ha vist com entrava en una profunda crisi econòmica, social, política i urbanística. Aquests darrers períodes són els que, aquest estiu, protagonitzaran la sèrie que signa cada any per aquestes dates l'historiador manresà i col·laborador habitual d'aquest diari Francesc Comas. Es publicarà setmanalment els diumenges, a partir del vinent.

S'ha parlat sovint del nombre de vegades que la ciutat ha estat arrasada manu militari, com les ràtzies d'Al-Mansur, l'ocupació de la ciutat per les tropes borbòniques durant la Guerra de Successió, els incendis causats per les tropes franceses durant la Guerra del Francès o bé l'última guerra civil. Qualsevol guerra comporta la destrucció de béns materials, però els efectes no només es limiten a les cases, camins, carreteres, ponts i fàbriques. La ciutat ha estat arrasada moltes vegades des del punt de vista demogràfic. Una crisi econòmica o una pesta representaven una pèrdua de població molt important i del teixit econòmic del municipi. Una guerra ha generat la destrucció de cases, però també d'abundant patrimoni cultural i artístic, fet que representa un empobriment de la cultura. I, moltes vegades, ha comportat l'exili forçat per als perdedors. Com a conseqüència, queda arrasada perquè una bona part dels seus quadres dirigents o dels intel·lectuals es veuen obligats a marxar a altres indrets, i la ciutat s'empobreix culturalment.

De tots aquests aspectes tractaran els deu capítols de la sèrie titulada "La ciutat arrasada".

L'onzena edició

Aquesta serà l'onzena sèrie estiuenca que signa Comas, que inclourà deu capítols. L'historiador ha tractat anteriorment els barris de Manresa, la nomenclatura dels carrers, els edificis amb història, els manresans i manresanes il·lustres, la història d'alguns vials, les festes de la ciutat (que van protagonitzar la sèrie estiuenca tres anys consecutius), els mercats i el comerç de la ciutat i, l'any passat, deu moments bàsics de la història de la capital del Bages.

Nascut a Manresa, Comas és llicenciat en Geografia i Història i ha treballat com a professor de primària i de secundària en escoles de la ciutat i de la comarca. Va formar part de l'equip docent de l'Escola de Mestres de Manresa (UAB) i dels cursos de reciclatge de català per a mestres. També ha exercit la docència a la FUB. És autor i coautor de llibres de text de primària, secundària i batxillerat, i de materials didàctics més específics. Ha escrit prop d'una trentena de llibres sobre Manresa i la comarca, els darrers dels quals, centrats en institucions i entitats. El llibre dels 25 anys del mercat de Puigmercadal, el dels 40 anys del Bàsquet Manresa, el dels 700 anys del Gremi de Constructors d'Obres de Manresa i Comarca, un de dedicat al pintor manresà Josep Vila Closes, el dels 200 anys del col·legi de procuradors de Manresa...

President del Centre d'Estudis del Bages, és un guia habitual de les visites històriques que s'organitzen a la localitat, conferenciant afamat i membre de la Fundació Independència i Progrés. A Regió7 signa a la Revista dels dissabtes la sèrie "Històries del Bages", que s'acosta als 500 capítols.