Reconeixement estatal a un estudi manresà per detectar abans lesions intracranials

La millor comunicació d'infermeria del congrés de la societat de medicina d'urgències ha estat la de la doctora Montserrat Soler

05.07.2016 | 07:41
La doctora Montserrat Soler
La doctora Montserrat Soler

Un estudi sobre més de mig miler de pacients amb traumatisme cranial lleu atesos pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de Manresa ha permès identificar símptomes per facilitar la detecció de lesions intracranials. El treball és obra de la doctora Montserrat Soler i ha guanyat el premi a la millor comunicació d'infermeria de la 28a edició del Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències.

El treball de la doctora Soler, infermera de la base SEM de la Fundació Althaia, ha estat reconegut com una aportació cabdal per conèixer els factors predictius de presència de lesió intracranial en els traumatismes cranioencefàlics lleus. La detecció d'aquestes lesions de manera precoç té una gran importància a l'hora de determinar el tractament i la derivació als hospitals més adequats per atendre els pacients amb la major celeritat possible.

La doctora Soler va fer un estudi retrospectiu dels pacients amb un traumatisme cranial lleu atesos per la base SEM de Manresa entre els anys 2005 i 2012 per identificar aquells amb una alta probabilitat de presentar una lesió intracranial.

Durant aquest període, es van atendre 515 pacients amb una edat mitjana de 44 anys, majoritàriament homes, amb lesions produïdes sobretot per accidents de trànsit i caigudes.

Les conclusions de la investigació indiquen que els pacients amb traumatismes cranioencefàlics lleus i uns determinats símptomes neurològics -commoció cerebral recuperada, amnèsia postraumàtica, repetició verbal, otorràgia i anisocòria- tripliquen el risc de lesió intracranial.

Per tant, la detecció d'aquests símptomes neurològics poden ser indicatius de la presència de lesions intracranials i susceptibles d'una atenció especialitzada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

La Fundació Althaia ha activat gairebé 2.000 vegades el Codi Ictus en 10 anys

La Fundació Althaia ha activat gairebé 2.000 vegades el Codi Ictus en 10 anys

El 2006 es va posar en marxa el protocol per atendre el més ràpid possible casos de vessaments...

El Govern rep 40 pisos de CaixaBank per a lloguer social, 7 dels quals a Manresa

El Govern rep 40 pisos de CaixaBank per a lloguer social, 7 dels quals a Manresa

La consellera Meritxell Borràs ha presidit aquest matí l'acte de lliurament de les claus dels...

Manresa impulsa que aturats trobin feina en el sector agrari

Qui estigui interessat a desenvolupar una carrera professional agrària pot adreçar-se al Centre...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema