Aquest dimarts comencen les obres a l´entorn de l´edifici del Museu de Manresa que, un cop desapareguda la Sala Ciutat, han de transformar els voltants de la plaça de Sant Ignasi. En els pròxims dos anys i mig el conjunt d´actuacions arquitectòniques i urbanístiques que es faran a la zona pujaran a 3,6 milions d´euros. També es preveu reurbanitzar la Via de Sant Ignasi, el carrer Vidal i Barraquer rebaixar el pendent de la Baixada dels Drets i la instal·lació d´ascensor d´ús públic que connecti les Escodines amb el Barri Antic. Es tracta de la inversió pública més important que hi haurà aquest mandat, segons va anunciar l´equip de govern (veure Regió7 del 2 de juny).

Les obres comencen a l´ala sud de l´antic col·legi de Sant Ignasi, l´edifici del Museu i de l´Arxiu Comarcal. S´hi habilitaran nous espais d´acollida i el punt d´arribada del camí ignasià que uneix la població basca on va néixer Sant Ignasi, Azpeitia, i Manresa.

Es tracta d´oferir un espai de benvinguda i de descans als peregrins. així com una sala polivalent per a activitats relacionades amb el projecte Manresa 2022 com conferències, presentacions, acollida personalitzada de grups o per fer meditacions.

El projecte també contempla ampliar el espais expositius de la primera planta del Museu Comarcal, la remodelació dels lavabos i l´execució d´uns nous accessos a través del claustre.

Aquestes obres tenen un pressupost de 456.000 euros i han d´estar enllestides el 30 de setembre, segons el calendari anunciat per l´Ajuntament. Els diners surten a parts iguals d´una subvenció del departament d´Empresa i Ocupació de la Generalitat i l´Ajuntament. Per dur a terme aquest projecte, però, s´ha demanat l´ajut de fons europeus.

Primera fase

Els treballs que comencen aquest dimarts formen part de la primera fase d´obres a l´edifici del Museu, l´antic col·legi de Sant Ignasi per racionalitzar el seu funcionament tenint en compte que es tracta d´un equipament en el qual hi conviuen diverses activitats. Per una banda el museu, per altra l´arxiu i ara també el punt d´acollida dels peregrins que ressegueixin el camí de Sant Ignasi. L´edifici, construït pels jesuïtes, serà el punt d´arribada del camí ignasià.

La segona fase de les obres també començaran aquest estiu. S´han d´acabar el novembre i en aquesta ocasió es restaurarà el claustre per convertir-lo pràcticament en una plaça pública des de la qual es podrà accedir als diferents espais de l´edifici. L´última i darrera part de les obres a l´antic col·legi de Sant Ignasi es deixa pel 2017. Es contempla dignificar la façana que va quedar descoberta amb l´enderroc de la Sala Ciutat. És on hi haurà l´accés principal a l´edifici.

Tot aquest conjunt d´intervencions a l´edifici tenen un pressupost global d´1,3 milions d´euros, i es busquen diversos objectius. Per una banda dotar l´equipament d´un nou accés principal des de l´espai públic que abans ocupava la Sala Ciutat i on hi ha el solar amb restes de l´església originària que es va enderrocar durant la Guerra Civil.

Per altra part reorganitzar funcionalment l´edifici perquè tots els seus usos siguin el més autònom possible (museu, arxiu i espai d´acollida dels peregrins).

Les obres també preveuen resoldre deficiències en les condicions d´evacuació de l´edifici i potenciar l´espai del claustre com a espai públic obert a la ciutat.

Per fer les obres de l´ala sud del Museu i del claustre, l´equip de govern ha demanat més de 320.000 euros als fons europeus Feder (veure Regió7 del 30 de juny). També ha demanat ajuts per l´ascensor del carrer Santa Llúcia, un tram de vorera del Sant Ignasi, el carrer del Balç, el camí de Sant Ignasi i per temes turístic. En total, espera un milió d´euros d´Europa.